Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Därför förlorade Gyllfors maktkampen

Publicerad: 3 mars 2009, 13:10

Maktkampen inom Schibsted Sverige är avgjord.
Aftonbladets koncernchef Carl Gyllfors utmanade Sverigechefen Gunnar Strömblad, förlorade och lämnar koncernen.
Strömblad vann som väntat och utser sin favorit, Svenskans vd Raoul Grünthal, till sin efterträdare.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetAftonbladetSchibstedCarl GyllforsGunnar StrömbladRaoul Grünthal

Carl Gyllfors manövrerade för att ta över jobbet som Schibsteds försteman i Sverige. Han är en duktig ekonom, men anses internt för okunnig eller rent av ointresserad av verksamhetens publicistiska sidor.

Hans imperiebygge vid Globen har också rönt kritik internt. Gyllfors byggde en egen koncernchefsvåning och utsåg affärsområdeschefer på tidning, webb och tillväxtmedier. Chefredaktörerna hamnade två trappor ner. Flera kompetenta kandidater har också tackat nej till att jobba under Carl Gyllfors. Nu monteras Gyllfors byråkrati ner och Aftonbladet får en vanlig vd på tidningen. Enligt uppgift till Resume.se har Anna Settman erbjudits jobbet.

Raoul Grünthal har däremot skickligt och lågmält klarat det svåra jobbet att lobba för fortsatt presstöd åt Svenskan. Han var vd på TT när Gunnar Strömblad var ordförande och handplockades till Svenskan som Strömblads efterträdare. Nu får han efterträda Gunnar Strömblad som lämnar det operativa vd-jobbet för att bli heltidsarbetande styrelseordförande i de svenska bolagen.

Raoul Grünthal ska leda Schibsteds svenska koncernledning som kommer att bestå av en CFO, vd-arna och chefredaktörerna på Svenskan och Aftonbladet samt Mats Eriksson, vd på Aftonbladet Tillväxtmedier.
För att prata skeppsnorska: Strömblad lämnar bryggan och blir redare, Grünthal befordras till kapten och två nya förstestyrmän sökes till Aftonbladet och Svenskan.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.