Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Därför kan Se og Hør-skandalen inte hända i Sverige

Publicerad: 7 maj 2014, 08:10

Danska Se og Hør.

Danska Aller Media är i blåsväder efter övervakningsskandalen som avslöjades i förra veckan. Bodil Ericsson Torp, svenska vd:n för Aller Media tar avstånd och den forne kändisjournalisten Daniel Nyhlén säger att sådana arbetsmetoder inte finns i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Daniel NyhlénBodil Ericsson TorpAller Media

Det är boken "Livet, det forbandede" som skapat en mediestorm kring danska Aller Media. I boken berättar en tidigare Se og Hør-journalist hur veckotidningen betalat en it-expert vid banken Pengeinstitutternes Betalingsservice för att få kreditkortsinformation om danska kändisar.  

Under veckan som gått sedan avslöjandet har det också framkommit att danska Se og Hør betalat en anställd på SAS för att få reseinformation om danska kändisar och få veta var de befann sig.  

Bodil Ericsson Torp, vd på svenska Aller Media, tar avstånd från grannlandets arbetsmetoder på samma bolag.  

– Det här är en fråga för det danska bolaget, så både det inträffade och hanteringen kan de egentligen svara på bäst själva. Jag har pratat med redaktionerna på svenska Aller för att säkerställa att liknande metoder varken används eller accepteras hos oss. Våra policys är tydliga när det handlar om arbetsmetoder och jag har fått försäkringar om att de följs, skriver hon i ett mejl till Resumé.  

Om krisen i Danmark påverkar svenska Aller Media rent ekonomiskt väljer hon att inte svara på i mejlet.  

Daniel Nyhlén har mångårig erfarenhet från nöjes- och kändisjournalistiken, och har bland annat jobbat på svenska Se och Hör, Vecko-Revyn, Hänt Extra, svensk Damtidning, Expressen och Aftonbladet. Enligt honom förekom inga sådana arbetsmetoder under hans tid som reporter.  

– Vi jobbade med underättad information och gjorde inte som News of The World. Jag rörde mig mycket kring Stureplan och i miljöer runt kungabarnens vänner och bekanta till kändisar var för att få information, säger han och fortsätter:  

– Vi betalade bara i sällsynta fall för kändistips, och då som tipsarvode. Det var lite högre tak på Se & Hör, eftersom de hade en större budget. Men alla betalningar handlade om konkreta tips eller bilder, inte för att muta någon på information, säger han.  

Arbetsmetoderna som använts på danska de danska Se og Hør är ett resultat av att tidningsbranschen går allt knackigare, tror Daniel Nyhlén.  

– Tidningsbranschen är i kris och kändispressen känner hur kvarnarna mal. Då gör man allt som står i sin makt för att bibehålla en hyfsad upplaga. Det är ingen hemlighet att Se och Hör har fallande upplagor. Man har tappat höjd, vilket har med internet att göra. Allt skvaller står redan där, säger Daniel Nyhlén och fortsätter:  

– Det kan vara ett desperat försök att sälja mer tidningar. Men sen är det skillnad. I England och USA har de kiss and tell-stories. I Sverige har vi inte haft någon tradition att betala för nyheter.  

Han passar också på att ge en känga till dagens kändisjournalistik – som han lämnade 2010.  

– Den goda kändisjournalistiken har försvunnit och kvällstidningarnas artiklar är löjeväckande. Det finns i dag få avslöjanden av riktig kaliber. I dag är det futtiga saker som produceras. Mycket blir snuttifierat och lösryckt.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.