Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Datorernas Robinson-tv och trådlöst Spotify

Publicerad: 27 mars 2009, 06:51

Glöm spejsade grafikkort och kylfläktar: nuförtiden ska hemmadatorerna vara lika ofarliga som en familjekväll framför Robinson. Dell visar vägen. Och så löser jag månadens i-landsproblem för Spotify-lyssnare.

Ämnen i artikeln:

Olle LidbomPrylkultur

OL

Olle Lidbom


2009 ser ut att bli det år då datorvecklingen tar ett litet tigersprång: nu efterfrågar allt fler enkla datorer som inte är "multimediamaskiner" utan är bäst på ganska enkla uppgifter: surfa och spela musik. I denna trendfåra lanseras Dell Studio One, en hemmadator med tryckkänslig skärm - inklusive en sån där Iphone-inspirerad zoom-lösning, det s k "pincettgreppet". Datorn har inbyggda cd-högtalare och är tänkt att positionera sig som en slags hemmapc:ns Robinson: tryggt men lite lagom pikant för hela familjen.

Formrevolution
Elecoms hörlurar Power Graphixx Earphone är ett par välkonstruerade in-ear-hörlurar som stänger ut mycket störande kringljud. Mest sticker den annorlunda formen ut med det subtila budskapet "play loud" tryckt på utsidan.

Kompakt kvalitet
Ricoh har inte varit hobbyproffsens favoritkamera, bildkvaliteten har varit för dålig. Med nya kompaktmodellen CX1 har Ricoh tagit sig i hampan och gjort ett ordentligt ryck. Med 9 megapixel och gedigen byggkvalitet har CX1 imponerat på de mest hårdnackade testgrupperna.

Efter mobilheadset: halsmikrofon
Alla mc-förare och helikopterpiloter är redan bekanta med strupmikrofonen, en mick som fångar upp ljudet redan från halsen, vilket gör att de funkar även i bullriga miljöer. Nu kommer Sanwa med en upphottad variant som är tänkt att användas av vanliga konsumenter. Och visst är det snyggare med detta halsburna headset än de där löjliga startrek-kastrullerna man stoppar i ena örat?

Pocketvariant av e-boken
Förra veckan skrev jag om några av marknadens nya läsplattor: svartvita enkla lösningar för att läsa böcker och magasin digitalt. En ny ukrainsk variant med namnet Bookeen 360 har nu lanserats, och utmärker sig genom att vara betydligt mindre än befintliga läsplattor, bara 5 tum. Men fortfarande med dess fördelar: lång batteritid och ögonvänlig skärmteknik.

Ohelig treenighet
Jag är inte helt övertygad om det exakta användningsområdet för Rota-rotas usb-hubb, där man kan koppla samman 3 usb-kontakter och ett par minneskort (typ sd-kort från digitalkameran). Så långt är allt bra, men varför har Rota-rota även monterat en termometer på usb-hubben? Jag är nästan sugen på att investera de 15 dollar den kostar för att undersöka saken närmare.

Spotify till Airporten
Ett stort i-landsproblem för musikälskare har varit att det inte går att koppla Spotify till den trådlösa ljudanläggningen hemma, som man kan med Itunes. Airfoil (funkar för både mac och pc) är lösningen: skickar allt ljud - från Spotify till webbläsarens ljud - till Airport-routern som alltså kopplas till stereon. Eliminerar mycket sladd för priset av 200 kronor.

Slutligen en riktig snyftare: torka dina tårar över krasch och recession med en näsduk från Swiss Miss. Bomullsnäsduken har brodyr i röd tråd med Dow Jones-kursen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev