Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De får Nils Horner-priset

Publicerad: 23 januari 2018, 15:37

SVT:s reporter Stefan Åsberg och fotograf Niclas Berglund tilldelas Nils Horner-priset.


Ämnen i artikeln:

SVT

Stefan Åsberg och Niclas Berglund är stationerade i Istanbul med Mellanöstern som bevakningsområde. De tilldelas Nils Horner-priset med motiveringen "för att de med inlevelse och medkänsla låter oss se de konsekvenser krig och konflikter får för civilbefolkningen".

– Jag har varit korrespondent i USA under drygt nio år, men aldrig sett så mycket död, lidande och orättvisor som under de här knappa tre åren i Mellanöstern. Vi vill berätta våra historier genom de vanliga människorna – för att komma nära och visa hur vardagen påverkas av storpolitiken. Det finns inget viktigare än att möta några av dom, där ute, som bär på så viktiga historier, säger Stefan Åsberg i ett pressmeddelande.

Nils Horner-priset delas ut till de som under året umärkt sig inom utrikesjournalistik. Nils Horner bevakade länge Mellanöstern för Sveriges Radios räkning och mördades i Kabul den 11 mars 2014. Prissumman, från Borås Tidnings ägarstiftelse Tore G Wärenstams stiftelse, uppgår till 25 000 kronor.

– För mig står den dokumentära bilden alltid i fokus, men det är också den bilden som blir allt mer lidande i dagens mediabrus där allt ska vara kortare och rappare. Detta är en utmaning. För det är den dokumentära bilden som borrar igenom och fångar betraktaren – det är i den vi kan se oss själva, säger Niclas Berglund.

Priset delas ut den 15 maj vid ett seminarium på JMK i Göteborg.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.