Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"De har vårt förtroende"

Publicerad: 12 november 2008, 07:45

Idag dömdes fem SVT-anställda för att ha sålt smuggelsprit på en fest för dokusåpan ”Riket”. Fyra av de dömda fick böter på 35 000 kronor. Men SVT ger dem inget straff.


SVT:s kommunikationsdirektör Helga Baagøe. Foto: Johan Paulin

– Det blir inga konsekvenser utöver de straff som de nu fått i domstolen., säger SVT:s kommunikationsdirektör Helga Baagøe.

Det var 2005 som en anställd vid SVT tog en av företagets bilar för att på arbetstid åka och köpa alkohol i Tyskland. Han fick in 17,4 liter sprit, 93 liter vin och 103 liter starköl i bakluckan.

Den här spriten såldes sedan till självkostnadspris på festen. Därmed bröt de inblandade i festkommittén mot alkohollagen. Idag dömdes de i Malmö Tingsrätt. Fyra anställda fick 100 dagsböter på 350 kronor. Mannen som körde bilen fick 12 500 kronor i böter.

– De dömda handlade på eget initiativ. De är också åtalade som privatpersoner.

Men personen som handlade spriten körde SVT:s bil på arbetstid och fick dessutom reseersättning?– Personen hade rätt att disponera en bil. Det är det många som har på SVT och det är inget vi vill reglera.

Har ni brustit någonstans i ert ansvar?
– Det är möjligt att vi då inte var 100 procent tydliga trots att det finns en alkoholpolicy på företaget. Men efter det här har vi tagit tag i frågan. Nu finns det tydliga verktyg för hur vi ska prata om alkohol.

Jobbar de här personerna kvar på SVT?
– En person har bytt jobb, men inte på grund av det här. En annan person ska snart gå i pension. Men de öriga jobbar kvar på SVT. De har visat sig vara omdömesfulla personer på alla andra plan. De har vårt förtroende.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.