Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

De vann i Årets bild

Publicerad: 8 mars 2008, 17:05

Årets bild avgjordes på fredagseftermiddagen och vid prisutdelningen på Berns Salonger i Stockholm fick Jimmy Wixström ta emot priset för Årets nyhetsbild. Hans bild på Ulrica Schenströms och Anders Pihlblads kyss har redan blivit en klassiker.


Ulrica Schenström och Anders Pihlblads kyss blev Årets nyhetsbild. Foto: Jimmy Wixström.

Han har tidigare varit fåordig om bilden och även nu ville han inte säga så mycket om själva uppdraget. Han sa att de fick ett tips och att jobbet var gjort på tio minuter.

– De satt vid fönstret, det var bra belysning, så vi sa att vi skjuter utifrån, sa Jimmy Wixström vid prisutdelningen.

I juryns motivering sa man att bilden visar att paparazzibilder kan vara något annat än avslöjande av Britney Spears celluliter.

Thomas Löfqvist på Sydsvenskan var den förste att vinna pris i Årets bild för årets naturbild. Hans vinnarbild visar en björn i Skånes djurpark.

I kategorin bildreportage vann flerfaldigt belönade Paul Hansen på Dagens Nyheter. Hans fotostory handlade om åldrande i Sverige. Han kunde inte komma och ta emot priset.

Det kunde däremot Åke Ericson, frilans, som gjort ett reportage om malaria i Sierra Leone. Han vann i utlandskategorin av bästa bildreportage.

Årets bästa featurebild, i Sverige, togs av frilansen Lars Lindqvist och utlandsversionen av samma kategori gick till Casper Hedberg som tog Årets bild förra året (en flygbild på Hagamannen på häktets rastgård). Han är frilans på byrån Kontinent. Hans bild visar ett flyktingläger i Sahara.

I humorkategorin vann Peter Claesson.

Karl Melander är frilans och var nominerad i flera kategorier och vann i årets sportbild feature. Bilden föreställde en kvinnlig boxare i Havana. Rutinerade Jonas Lindqvist på DN har vunnit för sina sportbilder förut, och vann på nytt i Årets sportbild action. I sport vann Magnus Wennman i bildreportage, för en serie om kroppsbyggande. Aftonbladetfotografen vann även andrapris i kategorin och vann förstapris för bästa porträtt.

En ny kategori i år är "Årets djupare perspektiv". Den vanns av Åke Ericson som tidigare vunnit i bildreportage utland.

De tyngsta kategorierna är Årets pressfotograf och Årets bild. Årets pressfotograf 2008 är Åke Ericson, frilans. Karl Melander tog en bild av hur det "miljövänliga" drivmedlet etanol produceras i Brasilien. Bilden blev Årets bild.

– Den bilden måste man visa svenskarna som tror att de är miljömedvetna när de använder etanol, sa Karl Melander om bilden som publicerades i Svenska Dagbladet.

Han fick en rad upprörda reaktioner från nyblivna etanolbilsägare efter att bilden publicerats.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.