torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Delade ut mobiler och sa att de var gratis – skickade fakturor på 20 000 kronor

Publicerad: 2 mars 2023, 10:13

Foto: Patrik Lundin / SvD / TT

I ett försök att få kunder att välja deras tjänster, delade försäljare från företaget Advea Pay ut elektronikprodukter med budskapet att de var gratis. Men personerna som tog emot gåvorna fick sedan saftiga fakturor. Nu granskas företaget av Konsumentverket för att ha brutit mot marknadsföringslagen.

Ämnen i artikeln:

KonsumentverketNyheter

VP


Under 2021 och 2022 har Konsumentverket fått in sammanlagt 13 anmälningar som handlar om avbetalnings-företaget Advea Pays försäljningsmetoder. 

Enligt anmälningarna ska försäljare från Advea ha stoppat konsumenter på gatan utanför deras affärslokaler med budskapet att företagets tjänster kan sänka deras bredbandskostnader. I samband med dessa möten ska konsumenten också fått olika elektronikprodukter som hörlurar, powerbanks, högtalare och mobiltelefoner från försäljarna. Produkterna uppgavs antingen ingå i köpet, vara en gåva eller gratis utan någon kostnad.

Många konsumenter blev därför högst förvånade när de fått fakturor från företaget på mellan 5000 och 20000 kronor, efter att ha ingått avtal med Advea.

Det som gör att Konsumentverket kritiserar fallen med Advea är baserat på tre punkter.

Det har inte framgått tillräckligt tydligt att konsumenterna har ingått i ett avtal som motsvarat innehållet i ett skriftligt avtal och innebörden av avtalet.

Företaget har inte tillräckligt informerat om ångerrätten som konsumenten har rätt till.

Konsumenterna har haft svårt att nå företaget för att kunna reklamera eller bli informerade om sin ångerrätt.

Enligt Konsumentverkets bedömning har Advea marknadsföring och försäljningen skett på ett vilseledande sätt som strider mot marknadsföringslagen. Med den här bedömningen ansvarar företaget för att åtgärda problemet och sedan meddela Konsumentverket om ändringarna. Sedan kommer Konsumentverket ta ställning till hur fallet sedan ska hanteras.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev