Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Det är ett stort intresse"

Publicerad: 11 mars 2010, 14:33

Hur har lanseringen tagits emot? – Bra, tycker jag, men teckningen har bara varit i gång i två dagar. Men vi har ju valt att notera på grund av ett stort intresse för vindkraft och för vårt bolag både från stora investerare och allmänheten.


truefalse

Johan Ihrfelt

Teckningsintervallet är 66–85 kronor och ska dra in omkring 1 miljard kronor, men analytikerna verkar osäkra och till exempel Avanza råder investerarna att avvakta och se vart kursen tar vägen.
– Energisektorn är oligopolistisk och det finns inga förnybara bolag på börsen. Nu måste energisektorn stöpas om och då krävs det stora utbildningsinsatser.

Det var ett fint sätt att säga att analytikerna är okunniga?
– Nja, men det tar tid innan folk kan en ny bransch.

För ett år sedan var vindkraft iskallt, vad har förändrats?
– Vi valde att inte bygga när euron stod som högst, det skulle slå hårt på en 20-årig investeringskalkyl. Nu är kronkursen gynnsam och det finns fler leverantörer av turbiner. Två har blivit tio som konkurrerar om leveranser. Priserna har fallit med 10–15 procent. Det har också kommit nya och mer effektiva turbinmodeller.

Finns det en politisk risk i vindkraft eller är det enbart lovsånger?
– Båda blocken är eniga om att elcertifikatssystemet, som stimulerar förnybar energi, ligger fast till 2035. De rödgröna startade systemet och Alliansen har utvecklat det och ökat kvotnivåerna.

Har den iskalla vintern gynnat er?
– Ja, nu syns behovet av att bygga ut produktionen och då vill alla att den ska vara grön. Vi har också länge varit bortskämda med låga elpriser i Sverige jämfört med andra.

Varför är det så många gamla Spray- och it-stjärnor i ert bolag?
– Thomas von Otter, Daniel Sachs och jag har jobbat bra ihop i 15 år. Vi trivs ihop och delar intresset för miljö.

Ingen risk att ni blåser upp en ny vindbubbla?
– Nej, vi ska tacka finanskrisen som har kylt ner det som kunde ha blivit en bubbla.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.