Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Det blåser högervindar – vad betyder det för kommunikationsbranschen?

Publicerad: 28 maj 2019, 12:44

Bland förstagångsväljare i EU-valet fick det gamla maktpartiet Socialdemokraterna bara 12 procents stöd medan Moderaterna, Centerpartiet och Miljöpartiet gick som tåget. Hur ska kommunikationsbranshcen tolka det?


Ämnen i artikeln:

John MellkvistPolitik

I söndags gick samtliga länder inom den Europeiska Unionen till valurnorna. Sett över hela Europa kan sägas att många partier med en tydlig miljöprofil samt konservativa partier gick framåt. Sämre gick det för mittenpartierna med socialdemokratiska partier i spetsen.

Med undantag för Miljöpartiets svaga resultat följer det svenska valresultatet övriga Europa.

Men tittar man närmre på de olika väljargrupperna träder intressanta linjer fram, speciellt för de som jobbar inom kommunikation – vilket företag vill inte vill inte anpassa sin kommunikation och varumärke inför morgondagens konsumenter?

Enligt SVT:s vallokalsundersökning röstade förstagångsväljare, mellan 18 och 21, såhär (slutresultat inom parentes):

V: 4% (6,7%)
S: 12% (23,6%)
MP: 17% (11,4%)
C: 16% (10,8%)
L: 7% (4,1%)
M: 21% (16,8%)
KD: 6% (8,7%)
SD: 10% (15,4%)
FI: 2% (0,8%)

Med undantag för Miljöpartiet har alltså partierna på den vänstra sidan av den politiska skalan svårt att locka förstagångsväljare. Även Sverigedemokraterna presterar sämre bland unga än i hela väljarbasen. Samma grupp attraheras i större utsträckning av partier som Moderaterna och Centerpartiet. Räknar man in Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i en konservativ grupp samlar de så mycket som 37% av förstagångsväljarna. Den traditionella vänstern lockar i sin tur endast 16%, 33% om man räknar in Miljöpartiet.

En som profilerat sig som en debattör i generationsfrågor är John Mellkvist, senior pr-konsult och futurist på Mindmakers. Han pekar på att Generation Z, de födda runt millennieskiftet, skiljer sig i attityderna från den äldre millenial-generationen. De är bland annat mer trygghetssökande och uppskattar ordning och tydligare avgränsningar på olika sätt. Och det har sin förklaring i hur de växt upp.

– Det är en generation som växt upp i finanskriser, populism, polariserad politik och en ökande otrygghet på nätet. Det bäddar för att man söker trygghet, ordning och stabilitet – frågor som drivs av de mer konservativa partierna. Studier visar att unga dras till vuxenideal. Min generation brukade skämta om vuxenpoäng men Generation Z vill ta så många de kan, berättar han.

Generellt sett menar han att vi i dag identifierar oss med vissa specifika frågor, exempelvis miljö, snarare än med partier.

– De politiker och partier som är skickliga på att manövrera sig i det landskapet och lyckas framstå som genuina har mycket att vinna, säger John Mellkvist.

Så vad betyder det här för kommunikationsbranschen? John Mellkvist menar att man först och främst ska undvika att hamna i fällan att behandla målgruppen som barn.

– De ska ses som vuxna med starka värderingar som är villiga att göra ekonomiska uppoffringar för vad de anser är viktigt. Som andra unga generationer finns det en otålighet med att systemet rör sig för långsamt vilket i sin tur pekar på en trend där aktivism håller på att bli en del av etablissemanget.

För de företag som vill profilera sig inom en specifik fråga gäller det att visa vad man faktiskt gör för konkret skillnad. Följs snack inte upp av aktion finns en risk att varumärkena antingen råkar ut för en kritikstorm eller att de anses vara precis som alla andra.

– Konkretion är viktigt. Man bör visa att man vill skapa en rörelse och är villig att göra uppoffringar för det, den här generationen går igång på saker som är på allvar. Patagonia lyfts ofta upp som ett lysande exempel med sitt arbete för hållbarhet och uppmanande till minskad konsumtion, även av deras egna produkter.

Framöver tror han att företag som dessutom kan bidra med trygghet i målgruppernas liv kommer få många ögon och öron på sig.

– Det finns en stor kostnadsmedvetenhet och osäkerheten inför framtiden tär på Generation Z. Vi har fått en tid då det nästan inte går att förutse någonting. Trygghet, ärlighet och kontroll är viktiga nyckelord för dagens unga. Kan man som företag vara den tryggande hamnen har man vunnit mycket, säger John Mellkvist.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

John MellkvistPolitik

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.