Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Det här säger din smartphone om dig

Publicerad: 26 september 2019, 19:55

För två veckor sedan presenterade Apple sin nya Iphone 11-serie. Är du en trogen Iphone-användare eller går du runt med en Android i fickan? Svaret säga rätt mycket om din personlighet. Rodolfo har tittat närmare på forskningen i ämnet i senaste delen av Beteendebanken.


Ämnen i artikeln:

Rodolfo

Vad visar forskningen?

I en studie genomförd av tre engelska universitet fick 500 deltagare svara på en rad frågor om sig själva och deras inställning till sin smartphone. Efter en analys av svaren kunde forskarteamet konstatera att iPhone-användare tenderade att vara yngre, oftare kvinnor och mer benägna att se sin smartphone som ett statusobjekt jämfört med de som använde Android. Personlighetsmässigt var iPhone-användarna mer extroverta, mindre ärliga och ödmjuka. De var även mindre bekymrade över att äga en enhet som många andra också föredrar.

Android-användarna däremot var i större utsträckning män, äldre och mindre intresserade av rikedom och social status. De tenderade också att vara ärligare och mer sympatiska samt mindre benägna att bryta regler för personlig vinning.

Och vad betyder det?

Det här innebär såklart inte att du systematiskt måste börja kategorisera din vänkrets efter vilken mobil de använder. Däremot tyder det ändå i viss mån på att våra smartphones är en sorts digital version av oss själva och att vi kan utläsa rätt mycket om en person bara genom att kika på vilken mobil hen använder.

Så kanske betyder det också att du bör fundera på hur du vill framstå i ett visst sammanhang. Gör du bäst i att ha din smartphone synlig på skrivbordet, öppen för andra att skapa en uppfattning om dig, eller lämna den gömd i jackfickan och därmed gömma din personlighet litegrann?

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Rodolfo

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.