Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Det här slår både Facebook och Twitter"

Publicerad: 13 maj 2009, 14:42

Björn Persson, copy på Ogilvy, var åtta år när han 1978 hittade en flaskpost med ett meddelande från två ryska kadetter. I måndags fick han besök av en av dem.


Björn Persson och Larisa Mishchenko. Foto: Jan Düsing/Scanpix

Björn Persson var åtta år när han hittade flaskposten på stranden i Helsingborg. Meddelandet var skrivet på engelska med en uppmaning att svara, men adresserna var skrivna på kyrilliska alfabetet.

Den klassiska CCCP-förkortningen avslöjade i alla fall att de två kadetterna hörde hemma i gamla Sovjetunionen.
– Då tyckte jag mest att det var spännande. Jag fantiserade om att det handlade om spioner och var ett hemligt meddelande, minns Björn Persson.

Det tog nästan 30 år innan han lyckades utläsa kadetternas adresser. I julas rotade Björns Persson runt på vinden, i ett helt annat ärende, när han stötte på den gamla flaskposten. Men den här gången hade han nära till en rysk översättare. Björns Perssons flickvän Larisa Mishchenko kommer från Ryssland.

För ett par månader sedan skickade de ett brev till adresserna. Förhoppningen om att de skulle nå fram efter 30 år var inte särskilt stor. Men några veckor senare ringde en av kadetterna, Anatolij Pronin, upp.

Han var 19 år när han skickade brevet. Nu, fyllda 50, berättade , Anatolij Pronin för Björn Persson att han planerade en semestertripp tillsammans med sin fru och skulle ha vägarna förbi Stockholm.

Och i måndags träffades de hemma hos Björn Persson.
– Det var förstås jätteroligt, även om det fortfarande är svårt att förstå att en människa som kastade en flaskpost för 30 år sedan nu satt i mitt vardagsrum.

Flaskpost är kanskedet nya inom sociala medier?
– Ja, det här slår både Facebook och Twitter. Ha, ha.

Det har ju också hänt en del sedan flaskan skickades. 1978 var ju världen uppdelad av ett kallt krig och Sovjetunionen tillhörde ett annat block. Pratade ni något om den tiden?
– Absolut. Han berättade om hur det var att leva under Sovjettiden jämfört med nu. Anatolij förklarade också att han sannolikt fått stora problem om det kommit till hans befäl kännedom att han och hans kompis skickat flaskan. Det var rätt allvarligt.

Har du någon särskild förkärlek till det ryska, eftersom du också har en flickvän som kommer från Ryssland?
– Nej, absolut inte. Allt är rena tillfälligheter.

Ska ni följa upp det här?
– Ja, vi tänker ta färjan av över och besöka dem i höst i Kaliningrad.

Hur har den här upplevelsen påverkat dig i din yrkesroll, som copy?
– Det får jag se när allt sjunkit in. Men det är förstås extra kul med en flaskpost som konstrast till det dagliga arbetet med reklamfilm och sånt.

Ja, det är ju i alla fall ett exempel på oadresserad dr, men med oerhört långa svarstider, sisådär 30 år!
– Ja, det här kommer att slå internet. Ha, ha.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.