Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Det var en oerhörd förlust för mig och för tidningen"

Publicerad: 14 februari 2008, 15:24

Peter Melin och Johan Ståhl hade just nått sitt mål men firandet kom av sig. Sydsvenskans vd Johan Ståhl berättar för Resume.se om det omtumlande dygnet. – Jag är oerhört imponerad av hans engagemang och entusiasm. Men hans arbetssätt slet på hans hälsa, säger Johan Ståhl.


Johan Ståhl. Foto: Lars Brundin

För tre år sedan gick en trojka som lyckats vända Kristianstadbladet till Bonniers storebror i Skåne, Sydsvenskan. Inge Gyllin, Johan Ståhl och Peter Melin hade egentligen samma uppdrag när de kom till Sydsvenskan i januari 2005. Och de satte upp ett eget mål: tidningen som knappt levererade någon vinst skulle ge ägarna 100 miljoner inom tre år.

Resultatet 2007 blev 105 miljoner, vilket gav en vinstmarginal på drygt 11 procent.
I tisdags kväll firade Sydsvenskans vd Johan Ståhl och chefredaktören Peter Melin med en middag med Bonnierledningen i Stockholm. Ett dygn senare har Peter Melin dött i vad man tror var en hjärtinfarkt.

– Han flög ner på förmiddagen och hade ett möte med redaktionen. Klockan 13 skulle han ha ett telefonmöte och sedan skulle han komma till ett personalmöte klockan 14, som jag själv höll i. När Peter inte dök upp började jag bli orolig. Hans sekreterare letade efter honom och vi gick upp till trettonde våningen.

Peter hade fallit ihop på golvet. En ambulans kom inom tio minuter men man kunde bara konstatera att hans liv inte gick att räddas.

– Det kom som en blixt från klar himmel, jag blev väldigt chockad. Det var min närmsta arbetskamrat sedan jag började på Kristianstadbladet 2000. Han var också en nära vän. En oerhörd förlust för mig och för Sydsvenskan, säger Johan Ståhl.

Peter Melin. Foto: Tobias Rydergren

Han befinner sig i Stuttgart när Resume.se når honom, för att ”komma iväg några dagar”. På torsdagskvällen löste man de mest akuta frågorna. Redaktionschefen Jonas Gruvö har gått in som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare och Karin Zillén blir ställföreträdande ansvarig utgivare. Den lösningen kommer man att behålla tills en ny chefredaktör har hittats, en process som får ta sin tid.

Enligt Johan Ståhl hade Peter Melin varit väldigt glad och upprymd, full av energi, under den senaste tiden. Resultatet hade man i hamn. Samtidigt blev Peter Melin den första mottagaren av Olle Stenholms pris, för att ha hållit igång ”en levande, öppen och föredömlig debatt om pressetik och publicistiska beslut, i det dagliga redaktionsarbetet och med läsekretsen”. Det gick att driva upp en stor vinst utan att vara en hänsynslös chef.

– Jag är oerhört imponerad av hans engagemang och entusiasm. Det har smittat av sig. Han brukade ha vissa uttryck. Ett av dem var ”efter maj kommer september”. Det som inte gjordes innan maj månads utgång blev inte av förrän i september.

– Men själv var han aldrig riktigt ledig. Han hade alltid mobilen på, eller skrev en krönika eller överlade ett utgivarbeslut. Och svarade på läsarnas frågor.

Hade han en för hög arbetsbelastning?
– Vi har alla en hög arbetsbelastning. Han hade ett arbetssätt som är slitsamt. Han var väldigt operativ och insatt i alla frågor. Och han ville vara tillgänglig och alla till lags. Det slet på hans hälsa.

Talade ni om det?
– Vi sa det till honom men han trivdes med det. Han ville ha det på det sättet.

Personalen på Sydsvenskan samlades för en tyst minut klockan 16 på onsdagseftermiddagen. Därefter började man arbeta på morgondagens tidning. The Show Must Go On, en tidningsredaktion kan aldrig stanna.

Johan Ståhl tycker att det känns konstigt att man är så pragmatisk men man är tvingade. Krishjälp har kallats in till redaktionen som på kort tid har förlorat tre andra medarbetare på liknande sätt.
Med Gruvö och Zillén arbetar man vidare men mer långsiktiga projekt kommer att skjutas på framtiden.

– Vi ska klara tidningsproduktionen och se till att vi håller ihop. Sedan får vi titta på en långsiktig lösning, hur konstigt det än känns. Det skulle kännas förmätet att så tidigt tala om en ersättare till Peter. I min värld kan ingen ersätta honom. Men det är klart att det kommer att lösa sig.  

Vilka har du talat med inom Bonnier?
– Både Thomas Axén, min gamla ordförande, som formellt fortfarande är ordförande, och Jonas Bonnier. De var ju också bestörta. Peter har ju ett väldigt gott rykte inom branschen och inte minst inom Bonnier.

Var det något särskilt projekt han ville ha klart innan maj?
– Det var inget direkt och projekten är inte beroende av att chefredaktören är på plats. Men långsiktigt jobbade vi mycket på ”nya Sydsvenskan-projektet” som är omfattande. Där har vi sett över alla tidningens delar. Nätet, papperstidningen, Dygnet Runt, allt. Vi kommer inte att göra några förändringar nu. Det blir något en efterträdare får fortsätta med.

– Vad som är så lättande är att han fick uppleva att vi nådde noll till hundra, och fick så mycket beröm, och att han fick etikpriset. Han föll med flaggan i topp. Men jag hade behövt honom ett par år till.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.