Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Det var som att älska i en leksaksaffär!"

Publicerad: 15 maj 2009, 17:11

Kvällstidningen är död. Länge leve kvällstidningen! Hobby Films Magnus Renfors och Hasan & Partner gör nätet till gammelmedia i nya filmen för Finlands största kvällstidning - Ilta-Sanomat.


Magnus Renfors.

Vrid begreppen och perspektiven 180 grader!
Det verkar som Magnus Renfors haft nytta av sina år hos Roy Andersson.
I den värld som Hobby Films Magnus Renfors och Hasan & Partner målar upp i sin nya film för Finlands största kvällstidning Ilta-Sanomat har klockan vridits tillbaka till 1932.

Och webben är det stora mediet – men i analog form. Webben breder ut sig som ett bokstavligt nät över människorna.
– Ilta Sanomat ville belysa att papperstidningen och webbupplagan funkar bra ihop, med sina respektive kvaliteter, och Hasan & Partners hade en idé om ett internet som funnits med sedan starten. När idén skickades över Östersjön till Hobby Film och Perfect Fools växte den till helt oanade proportioner, förklarar Oskar Bård på Hobby Film.

Magnus Renfors har velat återskapa känslan i de många historiska futuristiska mastodontfilmerna, som ofta hyllade industrialismens löpande band.
– Det är klart man blir lycklig! Alla filmer man kan slänga in en zeppelinare i utan att det känns konstigt måste man ju älska! Vi hade att göra med en fantastiskt trygg byrå och en kund med sagolikt förtroende. Det var som att älska i en leksaksaffär. Mer sådana manus! säger Magnus Renfors.

Och Hasan & Partners verkar nöjda med resultatet:
– Magnus gjorde precis det man vill att en regissör ska göra; lyfta en idé både dramaturgiskt och visuellt.Vi är helt hänförda, säger Mikael Nemchansky, AD på Hasan & Partners.

Filmen spelades in i Stockholm under två långa dagar där hälften av tidsmiljöerna byggdes i studio och hälften återskapades digitalt.

För att förstärka finländska känslan tog Magnus Renfors in finske demonfotografen Kjell Lageroos.
– Nästan varje inblandad person jag presenterade manuset för fick tunnelseende, bultande ådror i tinningen och ytlig andning, men likt förbannat gick alla igång så på det att de bara kastade sig in. Och dessutom överlevererade. Jag är skyldig så sjukt mycket kärlek! Vi älskar finsk kreativitet och vill gärna göra fler jobb i Finland, säger Magnus Renfors.

Arbetsgrupp

Kund: Ilta-Sanomat; Kaisa Ala-Laurila, Linda Rosti
Byrå: Hasan & Partner; AD Mikael Nemeschansky, Copy Anssi Järvinen, Account Director Arto Kämppi, Account Manager Liisa Frick
Produktionsbolag: Hobby Film; Regissör Magnus Renfors, Producent Christian Rehnfors, Exekutiv producent Calle Isberg
Postproduction: Stopp

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.