Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"DN har för höga kostnader"

Publicerad: 2 september 2009, 11:54

Gunilla Herlitz har två ”lära-känna-månader” innan hon tar över DN. Men en sak vet hon redan säkert: – DN har för höga kostnader och det är definitivt en sak att ta itu med.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterGunilla Herlitz

Gunilla Herlitz, ny publisher på DN. Foto: Hanna Teleman

Konjunkturen rår inte ens Gunilla Herlitz på, men väl kostnaderna. Handlingskraft är den egenskap som fått Jonas Bonnier att låta henne försöka göra vad tre kraftkarlar – Joachim Berner, Jan Wifstrand och Thorbjörn Larsson – gått bet på. Hon får ett starkt mandat att göra om DN:
– Ja, jag har allt mandat som finns. Men det betyder inte att jag vill ändra allt. Mycket är ändå otroligt bra på DN, som har en fantastisk position och otroliga intäkter. Men kostnaderna är för höga.

Det var med en viss vördnad Gunilla Herlitz klev in på DN som ny chefredaktör och vd:
– Det är med en viss ödmjukhet man kliver in på DN, en tidning där jag knappt satt min fot förr. Jag känner stor respekt för tidningen och uppdraget.

De närmste två månaderna fortsätter Gunilla Herlitz som ansvarig utgivare på DI:
– Visst, jag blir ”lame duck” på DI, men Peter och Casten kommer att klara tidningen utmärkt. Mitt fokus blir DN och att lära känna tidningen. Jag kommer att prata mig runt med chefer och andra anställda. När jag börjar den 1 november vet jag mer vad jag vill göra.
– Jag är säker på att jag får en bra överlämning från Thorbjörn Larsson. Vi har talats vid om det senaste dagarna.

Men hur länge har du funderat över uppdraget på DN?
– Det säger jag inte. Jag är mest lättad över att Resumé inte ringde och frågade. Jag gillar inte att behöva ljuga.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.