Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

DN:s specialistreportrar kan bli fråga för AD

Publicerad: 8 november 2007, 12:21

DN:s chefredaktör Hans Bergström vill rädda sina specialreportrar undan de 15 varsel som ska läggas nästa vecka. Journalistklubben protesterar och hotar med förtroendeomröstning.


Stämningen på DN:s redaktion är dålig efter beskedet att 15 journalister måste varslas. Bland de senast anställda finns flera av de specialreportrar Hans Bergström värvat och han vill undanta dem från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd.I går höll journalistklubben möte och tillsatte en grupp med bland andra Peter Bratt och förra klubbordföranden Malin Holmqvist som ska föreslå svarsåtgärder. Just nu formulerar gruppen ett uttalande som ska offentliggöras senare i dag.- Vi vill försöka hitta andra vägar än varsel, säger klubbordföranden Johannes Åman. Det kan handla om frikostighet med tjänstledigheter, deltider eller bättre anpassade avgångsvederlag.- Vi tycker att det är oklokt att skapa så mycket oro i organisationen när vi håller på och gör om tidningen. Det är ändå så pass lite som återstår för att uppnå sparmålen.På gårdagens möte lanserades teorin att koncernchefen Bengt Braun i sin roll som TU-ordförande gärna vill driva frågan om undantag för journalister med specialistkompetens till ett prejudikat i Arbetsdomstolen.Mötet diskuterade också möjligheten att anordna en förtroendeomröstning om Hans Bergström och redaktionschefen Ola Sigvardson.DN-journalisterna hade tidigare regelmässiga förtroendeomröstningar om nya chefredaktörer. Christina Jutterström fick låga siffror och Joachim Berner skyhöga. Dessa omröstningar avskaffades för några år sedan.- Men om en majoritet av medlemmarna vill rösta, kan vi naturligtvis besluta om det, säger Johannes Åman.Personalansvarig i redaktionsledningen är Lisbeth Brattberg:- Frågan om undantag från turordningsreglerna ligger helt i Hans Bergströms händer, säger hon.Resumé har ännu inte lyckats nå Hans Bergström för en kommentar.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.