tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dramat mellan Elon Musk och Twitter – det här har hänt

Publicerad: 12 juli 2022, 12:20

Foto: Muhammet Camdereli

UPPDATERAD. Elon Musk har förmedlat många av sina affärsavsikter genom Twitter – och han uttalar sig gärna på plattformen, även kring den affärsuppgörelse som pågår mellan miljardären och Twitter. Nu stäms han för att ha dragit sig ur affären – här är en tidslinje på vad som hänt.

Ämnen i artikeln:

NyheterTwitterElon Musk

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@resume.se


Även om Elon Musk vill dra sig ur, så kan det bli så att han tvingas gå in i affären med Twitter – det tror den amerikanske techexperten och professorn Scott Galloway.

4 april 2022

I april hade det viskats om Elon Musks intresse i Twitter i månader och den 4 april i år blev det offentligt, då ägde Musk 9,2 procent andel aktier i Twitter och aktien steg hastigt 27,1 procent – från 39,3 dollar till nästan 50 dollar per aktie. Här blev Elon Musk den största aktieägaren i plattformen.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

5 april 2022

Det rapporteras att Elon Musk accepterar en styrelsepost i Twitter. Det blev offentligt med Elon Musks aktieinnehav vilket lyfte aktien ytterligare 2 procent – till 51,4 dollar per aktie. 

Styrelseplatsen ges med förbehållet att miljardären inte kan köpa mer än 14,9 procent av företaget. Det anses vara ett försök förhindra Elon Musk att ha ett för stort inflytande på företaget.

De kommande månaderna följs av flertalet kritiska uttalanden om Twitter från Elon Musk. Allt från uttalanden om bristande redigeringsfunktioner till mer omfattande kritik av plattformens inställning till intäktsgenerering och moderering.

10 april 2022

Nu har Twitter ändrat sig och meddelar att Elon Musk inte kommer att ta en plats i bolagets styrelse. 

Elon Musk twittrar bland annat: ”Med tanke på att Twitter fungerar som ett offentligt torg, undergräver Twitter demokratin i grunden om man inte följer principerna för yttrandefrihet. Vad borde göras?”.

Kritiker menar att det förmodligen har att göra med att Elon Musk fått böter för att han spridit felaktig information på plattformen. De menar också att det vore problematiskt om Twitter blev fullständigt öppet för yttrandefrihet, där desinformation inte heller skulle hindras eftersom det krockar med Twitters ansträngningar att ”avgifta sitt flöde” för att tilltala varumärken och göra Twitter attraktivt för konsumenter.

14 april

Musk twittrar ett enkelt meddelande om att han lagt ett bud på Twitter under den föregående helgen. Han konstaterar också att erbjudandet på 40 miljarder dollar var det bästa han kunde ge och att om Twitter avvisade det skulle det vara ”fullständigt oförsvarligt att inte lägga detta erbjudande till en aktieägarröstning”.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

15 april

Flera medier rapporterade om att Twitters styrelse kastade in ett så kallat giftpiller skulle förhindra Elon Musk att öka sin ägarandel över 15 procent utan att styrelsen gett sitt godkännande. Det skulle fungera genom att de andra aktieägarna skulle ha rätt att köpa aktier till ett rabatterat pris om någon ägares andel passerar en viss nivå.

26 april

Inget giftpiller blir verklighet, utan nu meddelar i stället Twitters styrelse att man accepterat Elon Musks bud på 883,09 dollar per aktie. I det fusionsavtal som tecknats anges en straffavgift på en miljard dollar för den som drar sig ur affären, skriver BBC. 

29 april

Elon Musk säljer aktier i Tesla motsvarande 8,5 miljarder dollar.

13 maj

I mitten på maj meddelar Elon Musk att Twitter inte har ”uppfyllt sina avtalsförpliktelser” när det gäller spambots. Men experter tror att det är ett försök av Elon Musk att dra sig ur affären eftersom Teslas aktier sjunkit kraftigt. Den har tappat omkring 300 miljarder dollar i marknadsvärde sedan Twitteraffären offentliggjordes. 

Twitters vd Paraj Agrawal har uppgett att 5 procent av Twitters konton är fejk. Musk har tvivlat på siffran och krävt bevis.

The Drum rapporterar att Twitters styrelse ”är fast besluten att avsluta transaktionen på det pris och de villkor som överenskommits med Elon Musk. Samtidigt planerar styrelsen att vidta rättsliga åtgärder för att genomdriva fusionsavtalet”, skrev Bret Taylor, styrelsens ordförande, på Twitter på fredagen.

Omedelbart efter Elon Musks anklagelser faller Twitters aktiekurs kraftigt med cirka 25 procent jämfört med vad Elon Musk gick med på att betala i mitten av april. 

16 maj

Aktieägare i Twitter tillkännager att de stämmer Musk för aktiemanipulation.

8 juli

I början av juli avslöjar Musk att han vill lämna affären efter ”flera brott” mot avtalet. Klagomålet gäller i första hand andelen spamkonton.

Samma dag reviderar Twitter sin uppskattning av hur många falska konton man tar bort per dag, till 1 miljon, vilket är ungefär en fördubbling av vad man tidigare sagt.

Twitter menar att de kommer fortsätta driva processen juridiskt – inte för den 1 miljard dollar som det skulle få som en del av klausulen om Elon Musk drog sig ur, utan för att tvinga miljardären att slutföra köpet. Det skriver bland annat DI. 

9 juli

I podden ”Pivot” resonerar den amerikanske techgurun Scott Galloway om den egentliga förklaringen till att Musk vill dra sig ur. Galloway köper inte resonemanget om fejkkonton.

– Han erbjöd 54 dollar per aktie för något som nu är värt 20 dollar. Och banken som skulle finansiera affären är nu 40 procent mindre, så han måste dra sig ur. Han har inte råd med affären så han är körd, säger Scott Galloway, som är professor i marknadsföring vid New York-universitetet, NYU. Det rapporterar bland andra Svenska dagbladet. 

12 juli

Twitter lämnar in stämningsansökan mot Elon Musik för att ha dragit sig ur affären. 

22 juli

Twitter lämnar rapport för andra kvartalet 2022 och det justerade resultatet per aktie sjönk med 0,8 dollar jämfört med Q2 2021. Analytiker väntade sig 0,14 dollar per aktie. Enligt Twitter påverkades resultatet av minskande reklamintäkter, och osäkerhet kopplat till Musk-affären.

29 juli

Rättegångsdatum sätts till 17 oktober.

30 juli

Elon Musk lämnar in en egen stämningsansökan mot Twitter. Handlingarna är sekretessbelagda och det är oklart vad motstämningen gäller, samt varför Musk bett att få stämningsansökan sekretessbelagd, i och med att han tidigare varit mycket publik med affären, skriver CNBC.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev