Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Dunning-Kruger-effekten: “Hur svårt kan det vara?”

Publicerad: 22 augusti 2019, 09:45

I den första insikten från Resumés samarbete med Rodolfo berättar byrån om varför bristande förmåga inom ett visst område i själva verket gör att vi överskattar oss själva.


Ämnen i artikeln:

RodolfoResumé

Har du någon gång stött på en person som trots sin låga kompetens verkar oerhört självsäker? Det kan verka konstigt, men en studie visar att ju sämre vi är på något desto större är risken att vi överskattar vår förmåga.

Vad visar forskningen?

David Dunning och Justin Kruger på Cornell University upptäckte i sin studie att de deltagare som hade lägst kompetens, framförallt när det gällde logiskt tänkande, humor och formuleringsförmåga, drev sina grupper till att fatta sämre beslut – samtidigt som de i högre grad överskattade sin egen kompetens. Forskarna förklarar kopplingen mellan låg kompetens och tendensen att överskatta sin förmåga med att den låga kompetensen gör personen i fråga oförmögen att se sina egna brister.

Forskarna gav fenomenet namnet "Dunning-Kruger-effekten", och den har nu påvisats inom en rad olika yrkeskategorier – som bland journalister, tekniker och butikspersonal.

Dunning-Kruger-effekten uppstår bland annat då en person inte har träffat någon från toppskiktet i sin bransch ännu, och därför inte är medveten om sin egna lägre förmåga. Vidare saknar personen ofta en förståelse för hur svårt det är att gå från amatör till nybörjare, från nybörjare till proffs och från proffs till mästare. Personen tror att stegen är mindre än de egentligen är och att hen ligger närmare nästa nivå än vad hen egentligen gör.

På samma sätt som inkompetenta personer verkar överskatta sin förmåga tenderar också personer med hög kompetens underskatta sin förmåga och tro att de egentligen är sämre än vad de i själva verket är.

Och vad betyder det?

Vi kan alla råka ut för Dunning-Kruger-effekten om vi blir lite för självsäkra. Ett bra sätt att testa din egen förmåga och inte råka ut för denna missbedömning är att jämföra dig med personer som du vet är betydligt bättre än du själv. Du kanske tror att du är bra på att åka längdskidor? Googla då upp resultatet från senaste SM för en snabb verklighetskoll.

Källa:
Kruger, J., & Dunning, D. (1999). Unskilled and unaware of It: How difficulties in recognizing one's own incompetence lead to inflated self-assessments. Journal of Personality and Social Psychology, 77(6), 121–1134.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

RodolfoResumé

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.