Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Edelman Deportivos sista år – ett ekonomiskt haveri med illröda siffror

Publicerad: 26 mars 2019, 09:56

Edelmans EMEA-chef Carol Potter och Edelman Deportivos tidigare vd Lotta Onajin.

Foto: Carlos Zaya

Edelman Deportivo var under några år en av Sveriges mest hajpade byråer. Förra året avslöjade Resumé att de skulle lägga ned sin verksamhet i Sverige. Nyligen blev byråns sista bokslut officiellt, ett bokslut som visar blodröda siffror med rejäla avskrivningar.


Ämnen i artikeln:

Edelman Deportivo

I augusti 2018 avslöjade Resumé att Edelman Deportivo skulle komma att stänga ned sin svenska verksamhet. Byrån hade under 10-talet varit en av Sveriges mest uppmärksammade och vunnit en rad prestigefulla utmärkelser, både nationellt och internationellt. 2014 köptes dåvarande Deportivo av Edelmankoncernen och kort därefter startades ett Londonkontor upp under ledning av grundarna Mattias Ronge, Stefan Ronge och Anders Hallén.

Lotta Onajin hade ett år innan nedläggningen tagit över som vd för den svenska verksamheten och hävdade in i det sista att byrån stod på stadiga ben.

– Jag ser mycket positivt på byråns framtid. Vi har fantastiska kunder i såväl Sverige som Europa och med ett stort fokus på att växa vårt erbjudande ytterligare framöver. Vad vi gör har aldrig varit mer relevant, då det är i princip omöjligt att nå fram till sin målgrupp idag utan att faktiskt förtjäna uppmärksamheten. Och det är vårt DNA som post-digital byrå, berättade hon för Resumé i samband med att 2017 års bokslut blev officiellt.

LÄS MER: Animal inleder samarbete med Edelman – tar över Deportivos kunder

2017 års bokslut visade att Edelman Deportivos vinstmarginal fallit från 23,9 (2016) procent till minus 13,4 procent. Omsättningen hade samtidigt ökat från 37 till 70 miljoner, främst på grund av att företaget Deportivo AB införlivats i Edelman Deportivo AB.

Enligt Resumés uppgifter i samband med nedläggningen ska de ekonomiska trångmålen ha börjat redan 2017 för att fortsätta in i 2018. Bland annat tyngdes bolaget av ett upplägg där Anders Hallén, Stefan Ronge och Mattias Ronge fick Edelmans köpesumma av Deportivo utbetald i lön vartannat år. Utbetalningarna ledde till att personalkostnaderna mellan 2016 och 2017 ökade med totalt 19 miljoner.

Efter att 2018 års bokslut blivit officiellt står det nu klart att byrån stod på randen till konkurs. Under året omsatte Edelman Deportivo AB totalt 66 miljoner kronor, en ökning med 10 miljoner i jämförelse med året innan. Medan rörelseresultatet före avskrivningar, det så kallade EBITDA-resultatet, landar på minus 15 miljoner kronor ligger de verkligt röda siffrorna i resultatraden efter avskrivningar. Inräknat avskrivningarna gjorde Edelman Deportivo AB en total förlust på drygt 43 miljoner kronor.

Soliditen, ett mått som mäter ett företags tillgångar i förhållande till lånat kapital, var då nere på 18,6 procent.

Huvuddelen av avskrivningarna kommer från posten "Andelar i koncernföretag" vars värde skrivits ned med 28,7 miljoner kronor till 0 kronor.

Ytterligare en faktor som drar ned det totala resultatet är posten "Råvaror och förnödenheter", där bland annat betalningar till underleverantörer ingår, som mellan 2017 till 2018 ökade från 21 till 35 miljoner kronor. Troligen kommer ökningen från att Edelman Deportivo visste att verksamheten skulle komma att läggas ned och därför betalade kostnader ursprungligen planerade för framtiden.

Revisorn anmärker även på att Edelman Deportivo vid ett flertal tillfällen under räkenskapsåret varit sena att både betala och redovisa avdragen källskatt, mervärdesskatt, debiterad skatt och arbetsgivaravgifter.

Vet du mer? Tipsa gärna reportern på thomas.nilsson@resume.se eller 073 558 65 81. Du som tipsar omfattas av källskyddet och har rätt att vara anonym.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Edelman Deportivo

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.