Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EFN:s ansvarige utgivare ser ingen krock med en Publisher

Publicerad: 2 december 2014, 14:01

Leo Lagercrantz, Publisher EFN, Anders Lundborg, redaktionschef och ansvarig utgivare EFN.

UPPDATERAT Resumé har i omgångar rapporterat om bråket på EFN (tidigare Handelsbanken tv). Nu står det klart att EFN-reportern Leo Lagercrantz blir ny publisher på EFN trots att man redan har Anders Lundborg som redaktionschef och ansvarig utgivare.


Ämnen i artikeln:

Anders LundborgLeo LagercrantzLisa RennerstedtBo LundgrenDeutsche BankEFNHandelsbankenJohan Lagerström

– Det är en alldeles utmärkt lösning eftersom jag inte har något med ekonomi att göra, säger Anders Lundborg.

Resumé har i omgångar rapporterat om bråket på EFN där redaktionschefen   och den ansvarige utgivaren Anders Lundborg lämnade bolaget i protest.

Men jag förstår inte riktigt. Du är redan redaktionschef och ansvarig utgivare och en Publisher-roll brukar innebära att man både är vd och chefredaktör. Det vill säga ansvarig utgivare?
– Nej, det fungerar alldeles utmärkt, säger Anders Lundborg.

Ni har även en vd och det är förknippat med en operativ roll. Ni har samtidigt en operativ chef i form av Lisa Rennerstedt. Nu får ni dessutom en Publisher.
Det låter som overkill i chefsgarnityret?
- Jag har inget med ekonomi att göra och ska jag vara ärligt vet jag inte riktigt vad begreppet publisher egentligen innehåller. Så för min del är det inget som är förändrat och det blir ett nöje att jobba med Leo Lagercrantz som Publisher, säger Anders Lundborg.

Han uppger också att han struntar i allt vad budgetar heter.

Dagens Media rapporterar om att er operativa chef Lisa Rennerstedt fortsätter i sin roll men samtidigt ska ta hand om ett projekt som ni snart ska lansera. Handlar det om "frysboxen"?
- Det där får du ta med Lisa Rennerstedt eller Leo Lagercrantz, säger Anders Lundborg.

- Lisa Rennerstedt har haft ett övergripande ansvar vad gäller rörlig bild och nu lämnar hon över vissa bitar till mig, säger Leo Lagercrantz.

Han uppger att det har varit en turbulent period när Anders Lundborg hoppade av för att slutligen komma tillbaka.
– Jag hade aldrig tagit jobbet om jag inte hade haft Anders Lundborg med mig, säger Leo Lagercrantz.

Han uppger också att Lisa Rennerstedt tar ett ansvar på högre nivå i och med förändringen.
– För mig känns bråket utagerat och om det är någon har som integritet i mediebranschen så är det just Anders Lundborg, säger Leo Lagercrantz.

Leo Lagercrantz menar också att det i dagens krisdrabbade mediebransch är positivt med aktörer som vågar satsa på journalistik.

– Den stora poängen med projektet EFN är att producera folkbildande journalistik inom ekonomi, säger han.

Turerna i EFN-bråket:
Den  officiella versionen handlade om en konflikt med den operativa chefen  Lisa Rennerstedt om en medarbetare, men enligt uppgift till Resumé berodde det snarare på att Handelsbankens informationschef Johan Lagerström har velat styra om medarbetaren ska vara kvar eller ej.

Resumé har också rapporterat att EFN sköt upp en sändning med Deutsche Banks Norden-chefen Jan Olsson efter att Johan Lagerström haft synpunkter på att inte ge honom "airtime".

Resumé  har också berättat att Lisa Rennerstedt ville stoppa en sändning med Bo  Lundgren efter att denne blivit irriterad över frågorna och hotat med  att ringa Handelsbankens vd Per Boman.

Lisa Rennerstedt har dock  tillbakavisat samtliga uppgifter och menar att Deutsche Bank-exemplet  handlade om att det var en reporter som var en "rookie" när det gällde  tv-inspelningar och att man därför valde att banda intervjun samt att Bo Lundgren-inslaget var för dåligt.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.