Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Efter att byrå-vd:n friats från våldtäktsanklagelser: Åklagaren väljer att inte överklaga

Publicerad: 14 juni 2016, 12:12

Byrå-vd:n som åtalats för våldtäkt mot en av sina anställda friades från alla anklagelserna i maj. Nu har åklagaren beslutat att inte överklaga. Men målsägande har begärt omprövning av beslutet.


Det var i februari i år som byrå-vd:n häktades misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande på sannolika skäl, det vill säga den högre misstankegraden. I mars väcktes åtal.

LÄS MER: Byrå-vd häktad misstänkt för våldtäkt

LÄS MER: Byrå-vd åtalas för våldtäkt

I slutet av maj kom domen och mannen friades från båda åtalspunkterna, dels vad gäller anklagelserna om våldtäkt, dels sexuellt ofredande. Åklagare Yvonne Brandell framförde i samband med beskedet att bevisningen borde ha räckt för en fällande dom, och att hon skulle se över om det finns tillräckliga skäl till att överklaga domen.

LÄS MER: Byrå-vd:n frias från våldtäktsanklagelser

Nu har Yvonne Brandell beslutat att inte överklaga.
– Efter noggrant övervägande har jag kommit fram till det beslutet. Det har främst att göra med hur tingsrätten värderat den bevisning som har framkommit. Men också på grund av det höga beviskravet som gäller i sexualbrott

– Jag tror inte att det finns goda chanser till ändring i målet.

Men målsägande har begärt en omprövning av åklagarens beslut hos överåklagaren. Överåklagaren har fram till imorgon onsdag den 15 juni på sig att ta beslutet. Oavsett besked har målsägande också rätt att överklaga själv, som varande part i målet. Målsägarbiträdet Silvia Ingolfsdottir Åkermark berättar att man inväntar morgondagens beslut.
– Jag kan inte säga åt vilket håll det lutar. Om målsägande överklagar beror på beslutet som kommer från överåklagaren imorgon, säger hon.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.