Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Efter dom: Nu svarar utomhusbolaget på cykelavtalet

Publicerad: 28 juni 2018, 08:31

JCDecaux och Trafikborgarråd Daniel Helldén berättar nu om turerna kring cykelupphandlingen och den överklagan som lett till att en ny upphandling måste göras om.


Ämnen i artikeln:

Ola KlingenborgClear Channel

Det nya cykelavtalet kneps av JCDecaux 26 september 2017. Sedan dess har det varit flera turer kring beslutet. Clear Channel hade då haft hand om kontraktet kring lånecyklarna i Stockholm under 12 års tid. Det spanska företaget Marfila SL, som Clear Channel är underleverantör till, var ett av bolagen att överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen. Detta har Dagens Media tidigare rapporterat om.

Idag kom domen om att upphandlingen kommer göras om. Domstolen anser att avtalets tidsperiod på tio år är en omotiverat lång period, något som Malin Otterström Heljeberg, pr- och kommunikationschef på JCDecaux, tycker är märkligt.  

– Vi tycker det är konstigt att beslutet gäller att avtalet är på för lång tid. Clear Channel har ju haft ett avtal på 12 år och då bara haft 1000 cyklar. Ska vi då ha fem till sju år med 5000 cyklar? Det är klart att det blir svårt med en så kort tidsperiod. Det blir inte lönsamt, säger Malin Otterström Heljeberg till Resumé.

Sedan JCDecaux vann upphandlingen har de arbetat för att ta fram ett nytt cykelsystem som de hoppats snart kan lanseras. Nu verkar det dra ut ännu mer på tiden.

– Vårt arbete med att fram Europas bästa cykelsystem fortgår. Tyvärr kommer det ta längre tid och det är synd att Stockholmarna kommer behöva vänta ännu längre, säger hon och fortsätter:

– Men det är "business as usual". Vi är inte förvånade på något sätt. De vill så klart vara leverantörer av hyrcyklarna och så blev de inte det – så det är väl rimligt att de överklagar.

Även Trafikborgarråd Daniel Helldén är kritisk till det beslut som förvaltningsrätten nu har tagit. Han tycker det är konstigt att beslutet handlar om avtalstidens längd, då Clear Channel haft ansvaret i 12 år.

– Vi har gjort bedömningen att det fälls på det här. Nu kommer jurister gå igenom domen och göra en bedömning om hur förvaltningsrätten har resonerat och om vi ska överklaga.

Överklagan måste ske inom loppet av tre veckor, annars kommer en ny upphandling vara aktuell.

– Otroligt tråkigt. Oavsett leverantör kan vi konstatera att 5000 elcyklar som ska finnas tillgängliga året runt, inte kommer vara tillgängliga i systemet under vinterhalvåret. Det är inte ens säkert att det kommer under nästa år.

Resumé har även varit i kontakt med Clear Channels vd Ola Klingenborg. Han vill i sin tur inte ge någon utförligare kommentar eftersom de inte är en del av den överklagan som Marfila SL lämnat in.

– Det är en process som drivs av helt andra företag, säger Ola Klingenborg.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.