Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Efter livskrisen – Mia Clase lämnade reklambranschen för att bli hälsopionjär

Publicerad: 5 maj 2017, 20:13

Mia Clase.

Foto: Andreas Elgstrand

Mia Clase hade en blomstrande karriär i reklambranschen. I en intervju med Resumé berättar hon om den tuffa tiden som ledde henne raka vägen – till tarmfloran.


Ämnen i artikeln:

Storåkers McCannGarbergsMia Clase

Hon hade just återvänt till Garbergs. Byrån där hon femton år tidigare tagit sina första förväntansfulla steg som purfärsk copywriter. Men vad som skulle bli en omstart bland gamla vänner förvandlades istället till en mörk livskris. Vintern 2013 dog Mia Clases mamma i cancer, 64 år gammal. I samma veva gick även bästa kompisen Lina Nertby Aurells moster och de bådas gemensamma väns mamma bort i samma sjukdom.

Mia Clase tog händelserna hårt och fick tjänstledigt från Garbergs. Hon började fundera på roten till sjukdomen, som plötsligt drabbade så många, vid så ung ålder och på så kort tid. Fanns det något man själv kunde påverka för att ducka vår tids stora folksjukdom?

Tillsammans med Lina Nertby Aurell – båda erkända hypokondriker – snöade hon in på matens påverkan på kroppen. De lusläste studier om immunförsvar och tarmbakterier och snart växte intresset till något mer än bara personlig bearbetning.

En dag sprang de på en professor som berättade något i deras öron helt revolutionerande, som ännu inte hade nått den breda allmänheten. Båda insåg att de hade öppnat dörren till något de inte kunde se förbi.

Designmöblerna duggar tätt i det nya kontorshotellet Alma för kreatörer på Nybrogatan 8 – en adress som Mia Clase har besökt frekvent i tre omgångar i livet.
– Först kom man hit för en och annan billig bärs när det var Beckmans lokaler. Sen var det ett gym och då tränade jag här. Nu har jag ett eget skrivbord att komma till några gånger i veckan.

Hon slår sig ner i en mer flärdfull än bekväm grön soffa och berättar att hon bott i Stockholm i hela sitt vuxna liv, men däremot växt upp i det radhusdominerade Billdal utanför Göteborg.

Där såg hon upp till sin mor vars intressen och yrkesval är misstänkt lika vad som också skulle bli Mia Clases: Experimentell mat och copywriter.
– Mamma var en klassisk jojobantare – ibland fick man falukorv med potatismos, andra gånger hade hon hakat på den senaste trenden inom thaimat. Nästa stund var hon med i Viktväktarna.

Hur har hennes matintresse och matvanor påverkat dig?
– Att jag inte vill tänka på mat som ett sätt att reglera vikten. Sen har jag inspirerats till att laga mat. Jag tycker det är en avkopplande syssla, även i den stressiga vardagen.

Målinriktade Mia Clase gick tidigt nittiotal i "döpluggiga" privatskolan Sigrid Rudebecks gymnasium i Göteborg och lämnade skolan med toppbetyg, precis som alla andra elever. Sedan valde hon en kreativ bana och har därmed aldrig behövt visa upp betygen.
– Tanken var egentligen inte att gå i mammas fotspår – snarare tvärtom. Men jag har alltid känt att jag ska skriva, det visste jag redan när jag gick på lågstadiet.

När hon läste franska ett år i Frankrike efter gymnasiet kom hon underfund med att hon skulle studera litteraturvetenskap i Göteborg. Men väl hemma till kursstarten flyttade mamma och pappa till London och så kom den dåvarande pojkvännen in på Handels i Stockholm. Bostadslös och med pojkvännen i Stockholm såg hon sin chans att lämna västkusten.
– Det var då jag upptäckte Berghs – och att det gick att få betalt för att skriva och jobba kreativt.

Hon började på kvällskursen, kände sig genast hemma, och övergick snart till heltidsutbildningen i copywriting. Vid den tiden var hon så ung som 19 år och efter tre terminer visade hon upp sin portfolio för delägaren Johan van der Schoot på byrån Garbergs. Han anställde ynglingen och karriärstarten var ett faktum.
– Jag gick igång på att förenkla saker och ting. Att sätta mig in i något jag tidigare inte förstod för att sen framställa det på ett sätt så att gemene man gör det, och då också kan börja bry sig. Jag tror det har att göra med att jag själv ibland haft svårt att hänga med när folk uttrycker sig för komplicerat.

Men efter bara ett par år gick hon över till nystartade Storåkers som då hade knappt tjugo anställda. Där såg hon byrån gå igenom flera stadier, från en "självständig uppstickare" vid millennieskiftet till en "internationell nätverksbyrå" under McCann på 2010-talet.

Under de turbulenta omvandlingsåren någonstans däremellan var hon själv till stora delar föräldraledig och gjorde mest bara kortare gästspel på byrån. Men när hon återvände på heltid, då som cd, var byrån en förändrad plats.
– Det var en helt annan byrå. De tio föregående åren var det världens mest underbara plats, men jag slutade den dagen jag inte längre trivdes.

Några samtal med Garbergs vd Joakim Landin och hon var tillbaka där allt började. Men återkomsten blev som bekant kortvarig.

På ett vegancafé i Helsingborg sitter den 85-årige professorn Stig Bengmark, specialiserad på tarmfloran, både som forskare och föreläsare. Året är 2014 och Mia Clase och Lina Nertby Aurell gör honom sällskap. Professorn berättar att 70-80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen. Där finns goda och onda bakterier. Med rätt kost, menar han, kan en person påverka kroppens försvar mot sjukdomar som alzheimer, diabetes – och cancer; Det gäller bara att mata de goda bakterierna.

Han berättar också om en produkt. I ett kosttillskott som han har tagit fram i medicinskt syfte finns både levande bakteriekulturer såväl som fibrer som är gynnsamma för en "frisk tarmflora".

Men han hade problem med att nå ut på bred front, hans artiklar publicerades bara i smala vetenskapstidningar och kosttillskottet var ännu inte anpassat för marknaden utan användes bara för kliniska studier.

De tre beslutade sig för att börja blogga tillsammans under titeln Food Pharmacy med beskrivningen "om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Ordineras till alla som vill äta sig till ett friskare liv. Går inte att överdosera."
– Man kan säga att det började som en varumärkesresa. Han skrev krönikor för vår blogg som jag ägnade dagar åt att först förstå och sedan tvätta för en bredare massa. Vi försökte kombinera det här väldigt komplicerade ämnet med enkelhet och en massa humor.

Bloggen växte snabbt och redan första året hittade en halv miljon människor till inläggen. Helt oavlönade – de har "klarat sig på annat håll" med extrajobb och egenföretagande – satsade de helhjärtat på projektet.

Med tiden har de också börjat marknadsföra kosttillskottet på sajten, skriva för SvD:s Perfect Guide, samt släppt en bok som har blivit en bästsäljare – över 60 000 sålda exemplar – och översatts till elva språk.

– Jag har paketerat för många varumärken tidigare, så jag har ju bra koll på det. Men istället för att till exempel sälja drycken MER har jag nu fått marknadsföra något jag verkligen brinner för.

Men Food Pharmacy har också fått utstå kritik. När P1:s hälsojournalistiska program Kropp & Själ granskar trenden med tarmfloran framgår att det finns många frågetecken vad gäller hur mycket man faktiskt kan påverka sin tarmflora. Elisabeth Norin, docent på mikrobiologiskt centrum på Karolinska Institutet, säger till exempel att även om man kan identifiera olika störningar i tarmen, så vet vi i dag inte vad som är en frisk tarm, eftersom de är väldigt olika från person till person.

– Forskning på tarmfloran är ett av de hetaste områdena i dag och engagerar forskare världen över. Det görs dagligen nya kopplingar mellan tarmfloran och hälsan. Men med det sagt är forskningen fortfarande i sin linda och i dag vet vi bara en bråkdel av vad vi kommer att veta om några år. Ingen sitter på facit. Vi är inte forskare eller specialister utan ser oss mer som nyfikna grävande journalister som delar med oss av det vi hittar. Om det kommer fram något som motstrider en teori så är vi de första att publicera det. Obestridlig fakta vi vet i dag är dock att största delen av vårt immunförsvar sitter i tarmen och att det påverkas av vår livsstil där maten utgör en av de största faktorerna. Här är forskningen enig.

Hon beskriver det som att Food Pharmacy står i mitten – man vill uppmärksamma att socker och processad mat gör människor sjuka, men inte heller ge människor ångest. Hon lever inte heller helt efter sina egna instruktioner eftersom hon är alldeles för mycket av en "bohem" för att göra det. Vinglaset är fortfarande en del av hennes liv, till exempel.
– Vi representerar vanliga människors utmaningar och skriver på ett mänskligt sätt, utan att någonsin döma eller utge oss för att vara perfekta.

Att det skulle bli en bok någon gång i livet hade Mia Clase räknat ut sedan länge.
– Men att det skulle bli om tarmfloran? Det trodde jag aldrig. Men kul att bli överraskad, säger hon.

Och någon återkomst till Garbergs lär det inte bli den här gången.

Mia Clases 5 karriärtips

- Var inte rädd för att byta inriktning mitt i livet – det kan vara det bästa som har hänt dig.
- Dra dig inte för att jobba med familj och vänner – själv jobbar jag med både min bästis och min pappa.
- Jobba med något som du brinner för – det ska kännas kul och meningsfullt att gå till jobbet.
- Våga prova på att starta eget – enda nackdelen jag kan komma på är att det är upp till dig själv att laga skrivaren om den går sönder.
- Omge dig av människor som ger dig energi – oavsett om det är i form av roliga arbetskamrater eller bara att du sätter dig på ett café varje dag där du trivs och får gott kaffe.

Fakta / Mia Clase

Ålder: 39 år (fyller 40 i höst).
Bor: Danderyd och västkusten på sommaren.
Uppvuxen: Billdal utanför Göteborg.
Familj: Man och två barn.
Tjänar: 540 700 kronor (2014).
Karriär i korthet: Copywriter och cd på Garbergs, Storåkers och McCann mellan 1998 och 2013. Bloggare och författare.
Utbildning: Berghs kvällskurs följt av Berghs diplomutbildning Copywriting.
Drömjobbet: "Living my dream."
Medievanor: "Uppdaterar våra kanaler (foodpharmacy.se, Facebook och Instagram) 07.00 varje morgon, DN, podd i lurarna på promenaden, yoga/meditationsappar sporadiskt och serier och dokumentärer på kvällarna. Just nu sista säsongen av Skam (själv) och Big Little Lies (med min man)."
I lurarna: "Just nu "Passionfruit" med Drake, på repeat. Är det förresten konstigt? Jag lyssnar ofta på samma låt om och om igen, ibland i flera veckor."
Lästips: "Smärtsamt att behöva välja men "The History of Love" av Nicole Krauss, "The Fault in our Stars" av John Green och Herr Grums-serien av Andy Stanton är böcker som gett mig mycket inspiration."
Rekommenderar: En grön smoothie om dagen.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.