Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Efter regeländringen – Youtube tar bort över 100 000 hatvideos

Publicerad: 4 september 2019, 05:58

Foto: Flickr

Youtube växlar upp kampen mot hot och hat, NFL satsar på Tiktok och Walmart slutar sälja ammunition efter dödliga skjutningar i butiker. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

NFLWalmart

I juni i år genomförde Youtube en uppdatering av sitt regelverk mot trakassierer och hat på plattformen. Under tisdagen berättade bolaget i ett officiellt blogginlägg att de tack vare uppdateringen kunde ta bort mer innehåll än någonsin som innehöll hot och hat under det andra kvartalet 2019 – närmare bestämt fem gånger så många videos och kanaler i jämförelse med årets första kvartal. Enligt Youtubes egna siffror har mer än 100 000 videos och 17 000 kanaler tagits ned från plattformen mellan april och juni, innehåll som innan regeluppdateringen var tillåten på Youtube.

Samtidigt berättar Youtube att uppdateringen av regelverket till största del handlade om förtydliganden av redan existrande regelverk, exempelvis som när de tidigare i år förbjöd videos med farliga utmaningar och spratt. Trots detta menar Youtube att uppdateringen av riktlinjerna kring just hot och hat har inneburit ett "fundamentalt skifte" i bolagets policies.

LÄS MER: "Rasism, skjutande 5-åringar och knark – här syns de svenska annonsörerna på Youtube"

NFL satsar på Tiktok
Den nationella ligan för amerikansk fotboll NFL har inlett ett nytt samarbete med den kinesiska videoappen Tiktok. Planen är att sälja annonser inom samarbetet så att varumärken kan sponsra NFL:s innehåll och hashtags.

NFL:s officiella Tiktok-konto lanserades under tisdagen och hade vid lunchtid lockat nära 260 000 följare. Blake Stuchin, chef för affärsutveckling inom digitala medier hos NFL, säger till Adage att man har fört samtal med Tiktok under flera månder om att etablera ett officiellt parterskap.

– Vi följer alltid marknadsföringslandskapet och letar efter nya produkter för att utmana oss själva och vara innovativa.

Var fjärde barn exponeras ofta för tobaksreklam
För fjärde året i rad genomför Novus en undersökning om ungas attityder till tobak på uppdrag av A Non Smoking Generation. Nytt i årets undersökning är frågan om tobaksreklam med anledning av nya nikotinprodukter, som marknadsförs som tobaksfria. Trots att tobaksreklam är förbjudet i Sverige anger var fjärde 14-18-åring att de ofta ser reklam för tobaks- och nikotinprodukter.

Efter skjutningarna – Walmart slutar sälja ammunition
Den amerikanska dagligvarujätten Walmart kommer sluta sälja vissa typer av ammunition och samtidigt börja be kunderna att inte öppet bära vapen i butikerna. Det som en följd av två skottlossningar med dödlig utgång som tog plats i Walmarts butiker.

Adage skriver att förändringen kommer reducera Walmarts andel av marknaden för ammunition till mellan 6-9 procent, från de nuvarande cirka 20 procenten. Förändringen är det största Walmart gjort sedan attackerna i butiker i Texas och Mississippi som resulterade i 24 döda. Det enda Walmart gjort hittills har varit att ta bort reklam för våldsamma tv-spel, något som väckt kritik hos anti-vapen-organisationer.

– Det är tydligt för oss att status quo inte är acceptabelt. Vi vet att de här besluten kommer besvära vissa av våra kunder, men vi hoppas att de kommer förstå, säger Doug McMillon, vd på Walmart, i ett uttalande.

Protestanterna i Hong Kong tar hjälp av ny app
Bridgefy är en app som inte använder internet och som därför är svårare för den kinesiska staten att spåra. Nu har den blivit populär bland protestanterna i Hong Kong, som använder den för att kunna kommunicera med varandra. Det skriver BBC.

Bridgefy är baserad på Bluetooth och har enligt mätbolaget Apptopia sett en kraftig ökning i nedladdningar under de senaste två månaderna. Bridgefy kopplar samman användarnas enheter vilket gör det möjligt för människor att chatta med varandra även om de befinner sig i olika delar av en stad.

Apple ställer in tv-serie med Richard Gere
Apples streamingjtänst Apple TV Plaus har inte ens hunnit lanseras, men redan ställer bolaget in en av de planerade originalserierna "Bastards". Det skriver The Hollywood Reporter. Anledningen ska vara "kreativa meningsskiljaktigheter" mellan Apple-cheferna Howard Gordon och Warren Leight. "Bastards" var tänkt som en åtta avsnitt lång serie om två bästa vänner som var soldater under Vietnamkriget. En av huvudrollerna skulle spelas av Richard Gere.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

NFLWalmart

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.