Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Egna varumärken inom livsmedel har ökat lavinartat

Publicerad: 1 november 2022, 13:05

Foto: Ibrahim Akcengiz / Fredrik Sandberg /TT

Egna varumärken spelar en allt viktigare roll i dagligvaruhandeln. På 17 år har butikernas egen livsmedelsförsäljning i Sverige blivit mer än tre gånger så stor, visar färska siffror från SCB.

Ämnen i artikeln:

NyheterVarumärkenVarumärke

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@resume.se


SCB började föra statistik om livsmedelskedjornas egna märkesvaror 2004. Då utgjorde de 8,5 procent av den totala försäljningen av livsmedel och alkoholfria drycker i Sverige, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Sedan dess har andelen ökat stadigt.

– Under 2021 utgjorde kedjornas egna märkesvaror 27,3 procent av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige. Andelen egna varumärken har alltså vuxit med nästan 19 procentenheter sedan 2004, vilket i det här fallet motsvarar en ökning med 221 procent, säger Daniel Wester, statistiker på SCB.

Läs gärna: Magi och medkänsla – så blev Ikeas Helena Gouveia bäst i Sverige 

För livsmedel och alkoholfria drycker uppgick försäljningen av egna märkesvaror till 77,3 miljarder kronor under 2021. Andelen var större inom livsmedel (29,3 procent) än inom alkoholfria drycker (10,5 procent).

– Fisk, frukt och grönsaker var de varugrupper där störst andel egna märkesvaror såldes förra året. Kaffe, te och chokladdryck var den varugrupp där försäljningen av egna märkesvaror var lägst. Där utgjorde de bara 7 procent av försäljningen. Det är också den enda varugruppen där andelen minskat sedan 2004, säger Daniel Wester.

Men den varugrupp där andelen egna märkesvaror vuxit mest sedan 2004 är mjölk, ost och ägg.

Läs också: Så tycker vd:arna om Sveriges bästa marknadschefer 

– Egna märkesvaror utgjorde bara 1,9 procent av försäljningen av mjölk, ost och ägg år 2004. I fjol utgjorde de 28,6 procent. Det är alltså en skillnad på nästan 27 procentenheter.

Omräknat i procentuell förändring blir skillnaden extra slående.

– Andelen egna märkesvaror har vuxit med 1 383 procent i varugruppen mjölk, ost och ägg mellan 2004 och 2021, säger Daniel Wester.

Om statstiken

Den huvudsakliga insamlingskällan är datakasseregisterstatistik från de fem stora dagligvarublocken; ICA, Kooperationen, Axfood, Lidl och Bergendahls.

Eftersom försäljningen mäts i pengar kan en ökning förklaras både av prisökningar och av att en vara säljs i större mängd än tidigare.

De egna märkesvarorna inom livsmedel och dryckesområdet är för de fem dagligvarublocken: Hemköp, Eldorado, Godegården, Finax, Änglamark, Coop, X-tra, Spar, Willys, ICA, Favorit (Citygross), Budget (Citygross) och Garant. Garant är tillagt från och med 2012.

Underlaget om egna märkesvaror bygger till stor del bygger på kedjornas egen information och uppgifterna bör därför betraktas med en viss försiktighet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev