Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Eklektisk valvaka vill bredda det politiska samtalet

Publicerad: 30 juni 2022, 12:35

Bland de som kommer synas under kvällen finns bland andra komikern Marcus Berggren, LO:s ungsekreterare Elsa Alm, statsvetaren Cecilia Garme, den tidigare centerpartisten Naod Habtemichel och Sverigedemokraten Hilda Frich.

Under Kulturhuset Stadsteatern och kommunikationsbyrån 500:s valvaka bjuder de in skilda profiler som Henrik Jönsson och Marianne Lindberg de Geer.


Ämnen i artikeln:

500 SthlmPolitisk kommunikationKulturhuset StadsteaternNyheter

Trots, eller kanske på grund av, de senaste årens politiska turbulens har svenskarnas intresse för politiken inte ökat. Intresset för samhällsfrågor finns där, men partierna har relativt svårt att fånga upp det.

För att presentera politik på ett mer aptitligare sätt samarrangerar Kulturhuset Stadsteatern och kommunikationsbyrån 500 i höst en gemensam valvaka. Under kvällen kommer vitt skilda profiler som komikern Jonatan Unge och konstnären Marianne Lindberg de Geer att dela scen med entreprenören Henrik Jönsson och statsvetaren Elsa Kugelberg. På programmet står alltifrån improvisationsteater och standup till ideologisk debatt och politisk analys.

– Det talas ofta om hur man ska åstadkomma en brygga mellan kultur och politik. Den här valvakan kommer bli ett väldigt spännande exempel på hur det kan se ut och gå till i praktiken, säger Eva Kopito, redaktör för Samtal och debatt på Kulturhuset Stadsteatern.

Initiativet till valvakan kom från Kulturhuset Stadsteatern. Redan tidigt in i planeringsprocessen beslutades att ha ett betydligt bredare anslag än vad de flesta andra valvakor har.

– Samhällsdebatten i stort består av kultur, politik, samhälle och humor men i bevakningen av politiken är det som att flera delar lämnas ute. För oss handlar det om att ta de politiska frågorna på allvar samtidigt som vi gör det mer lättsmält och tillgängligt, säger Casper Törnblom, partner på 500. 

Förhoppningen är att alla över 18 i Stockholm ska känna sig lockande, även om programmet skvallrar om en lite mer ungdomlig inriktning.

– Har man ett brett samhällsintresse, det vill säga är intresserad av politik, kultur, och trender, så tror jag man kommer känna sig tilltalad. Det är lite som P3 Klubben möter Nationalmuseum möter Politikbyrån, säger Casper Törnblom.

 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.