torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Elizabeth Warren trollar Facebook – med falsk Zuckerberg-annons

Publicerad: 14 oktober 2019, 05:36

Elizabeth Warren gör falskt uttalande på Facebook.

Foto: Flickr

Den demokratiske presidentkandidaten Elizabeth Warren gör en falsk annons på Facebook, klimatkompensation avdragsgillt endast vid reklam och ny svensk lag gör det möjligt att stoppa Huawei. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

FacebookMark ZuckerbergPublicis GroupeHuaweiArla FoodsGoogleDonald Trump

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


Den demokratiske presidentkandidaten Elizabeth Warren uppmärksammade på Twitter i förra veckan att Facebook under radarn ändrat sin policy gällande desinformation så att politiker tillåts ha annonser som redan avfärdats av oberoende faktagranskare. "Eller annorlunda uttryckt, Facebook tycker nu att det är ok med politiska annonser med kända lögner", skrev Elizabeth Warren på Twitter.  The Guardian skrev om policyuppdateringen i början av oktober.

Elizabeth Warren har nu tagit till ett litet annorlunda drag för att dra uppmärksamhet till Facebooks ändrade desinformationspolicy. I en sponsrad post på Facebook som The Guardian rapporterar om gör presidentkandidaten ett falskt uttalande om att Mark Zuckerberg stöder Donald Trump i nästa års presidentval. Det tillsammans med en bild på hur de två ledarna skakar hand under ett möte i Vita Huset. I annonsen argumenterar Elizabeth Warren för att Facebook redan har "hjälpt Donald Trump till makten en gång tidigare" och syftar på hur ryska trollfabriker på Facebook påverkade det amerikanska valet 2016, och menar att det är "dags att ställa Mark Zuckerberg till svars".

Elizabeth Warren har tidigare lobbat för en misstroendeförklaring gentemot globala techbolag och vill att Facebook ska delas upp i flera mindre företag.

Klimatkompensation avdragsgillt – men endast vid reklam
Det är okej för bolag att göra avdrag för klimatkompensation på ett villkor: att syftet med kompensationen är att öka sin omsättning. Det visar en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som handlade om Arla Foods från i fjol och som DN rapporterar om. Arla Foods ville 2013 göra avdrag för 5,8 miljoner kronor i klimatkompensation för trädplantering och köp av utsläppskrediter. Arla använde klimatkompensationsbolaget Zeromissions varumärkessymbol i sin marknadsföring och fick rätt i HD då bolaget beskrev att syftet med kompensationen var en ”central komponent i marknadsföringen av bolagets ekologiska sortiment”.

Om ett bolaget däremot kompenserar som en god gärning – utan att marknadsföra – får man inte dra av. Då ska det ses som en gåva, enligt en annan dom om bolaget Saltå Kvarn.

LÄS MER: "Brid kallar sig världens första klimatpositiva byrå"

Ny svensk lag gör det möjligt att stoppa Huawei
Flera länder med USA i täten har redan stängt dörren för Huawei i utbyggnaden av 5G-nätet, med hänvisning till att den kinesiska telekomjätten utgör ett säkerhetshot. Nu rapporterar SVT att en ändring i den svenska lagen snart gör det möjligt att stoppa kinesiska leverantörer av 5G. Enligt uppgifter till SVT är det uttalade syftet på regeringskansliet med den nya lagstiftningen att kunna stänga ute Huawei från att bygga de svenska 5G-näten.

– Säkerheten i radiokommunikation och mobilnät blir allt viktigare, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman till SVT.

Den nya lagstiftningen ska klubbas igenom av riksdagen i höst. Med den nya lagen får plötsligt Försvarsmakten och Säpo i uppgift att föreslå villkor för mobiloperatörerna, till exempel att vissa tillverkare inte ska tillåtas leverera utrustningen till 5G-näten.

USA har tidigare uppmanat europeiska länder att stoppa Huawei som 5G-leverantör.

LÄS MER: "Huawei-chefer slår tillbaka mot USA: 'Okunniga om teknologi'"

Google har gjort stora donationer till klimatförnekare
Google har tidigare hävdat att man stöder politiska åtgärder gällande klimatkrisen. Ändå har techjätten gett "betydande" bidrag till några av de mest ökända klimatförnekarna i Washington. Det skriver The Guardian.

Bland de hundra organisationer som Google är bidragsgivare åt finns mer än ett dussin organisationer som har kampanjat emot klimatlagstiftning och ifrågasatt behovet av åtgärder. En av aktörerna som får stöd av Google är Competitive Enterprise Institute, en konservativ policygrupp som enligt The Guardian var avgörande i arbetet att övertyga Trump-administrationen om att överge Parisavtalet och som har kritiserat Vita Huset för att inte avfärda fler miljöregler. Detta trots att Google gått ut med att man är besvikna på USA:s beslut att överge det globala klimatavtalet.

Publicis aktie dyker efter svag rapport
Publicis Groupe, ett av världens största byrånätverk, fick se sin aktie dyka med 12 procent efter att ha rapporterat ett lägre resultat än väntat för det tredje kvartalet 2019. Det skriver The Drum. I rapporten varnar bolaget också för att den vinsten kommer att dala ytterligare. Publicis skyller den svaga rapporten på pågående nedskärningar från framför allt amerikanska kunder vad gäller traditionell marknadsföring samt ett sämre resultat än väntat från mediebyråerna inom nätverket.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev