Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

En av fyra svenskar oroar sig för att förlora jobbet på grund av lågkonjunkturen

Publicerad: 3 november 2022, 13:43

Var fjärde svensk är rädd att förlora jobbet.

Foto: salim hanzaz

En Sifo-undersökning gjord på uppdrag av rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad visar att nio av tio svenskar är oroliga över framtidens arbetsmarknad. Framförallt är det löneutveckling och stress i arbetsmiljön som man våndas över.

Ämnen i artikeln:

NyheterSifoUndersökning

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Enligt en prognos från Finansdepartementet är konjunkturen på väg nedåt, och i princip alla har noterat att plånboken blir tunnare när mat-, el- och bränslepriser ökar. Många oroar sig över inflationen. Undersökningen från Sifo/Randstad visar att den oron även sträcker sig till arbetsmarknaden. Hela 43 procent är nervösa över sin löneutveckling, och 36 procent oroar sig för att konjunkturen kommer skapa en stressig arbetsmiljö.

Drygt var fjärde person, 26 procent, är rädd att förlora jobbet, där männen verkar vara något oroligare än kvinnorna (27 respektive 24 procent). 

Yngre personer är också mer oroliga för löneutvecklingen och att företaget de jobbar på ska dra ner på personal.

– Vi kan se att många är oroliga nu när konjunkturen svänger. Faktum är att det finns goda skäl att se optimistiskt på framtiden i och med det starka utgångsläget och att det dessutom råder brist på kompetens inom flera yrkesområden, branscher och geografiska områden, säger Cecilia Mannheimer, ansvarig för bemanning och rekrytering på Randstad.

Siffrorna från undersökningen

Orolig för något (kopplat till arbetsmarknaden) på grund av inflation/lågkonjunktur

Totalt: 86%

Män: 83%

Kvinnor: 88%

Orolig för löneutveckling

Totalt: 43%

Män: 43%

Kvinnor: 43%

Orolig för ökad stress

Totalt: 36%

Män: 27%

Kvinnor: 24%

Orolig för att förlora jobbet

Totalt: 26%

Män: 27%

Kvinnor: 24%

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 augusti–6 september 2022. Totalt intervjuades 1488 personer i åldern 18–65 år, varav 1192 personer inom sysselsättning. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev