söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

En av tio kronor går till utomhus

Publicerad: 11 juni 2019, 07:09

I jämförelse med samma period förra året sjönk medieinvesteringarna i maj med 4,8 procent. Mest backar bio som visar upp en negativ tillväxt på 37,4 procent.

Ämnen i artikeln:

Mediebyråbarometern

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Merparten av kategorierna i Mediebyråbarometern backar, värst är fallet i bio, dr/annonsblad och populärpress. Den sistnämnda kategorin har i år en ackumulerad negativ tillväxt på 22,1 procent.

Men det är inte enbart nedåt. Utomhus/trafikreklam fortsätter sin positiva trend och har en tillväxt på 14,2 procent i jämförelse med samma period förra året.

– Från en rekordmånad i april till en något ljummare maj, dock bör vi ha i åtanke att jämförelsetalen i maj 2018 är starka. I jakten på räckvidd är utomhusmediet den stora vinnaren som även i maj ökade. Denna gång med hela 14,2 procent - återigen ett all time high för kategorin. Ackumulerat har utomhus/trafikreklam ökat med 8,8 procent och tar nu 10,2 procent i andel av medieinvesteringarna. Föregående år var den andelen 9,3 procent, säger Staffan Slörner, vd för Sveriges Mediebyråer.

Totalt handlades det medieutrymme för 1,2 miljarder kronor i maj.

– Som vi tidigare har konstaterat verkar tillväxten för de digitala mediekategorierna ha mattats av det under det senaste året. I maj minskade de digitala köpen med 2,2 procent - trots att digitala medier tar andelar. Andelen digitalt ligger ackumulerat på 35,6 procent - en ökning om 2 procentenheter från samma period 2018. Samtliga digitala mediekategorier minskar - förutom online video som tangerar intäkterna från maj 2018. TV gör den sämsta maj sedan 2014. En delförklaring är att hockey-VM under maj sändes av SVT och inte i en kommersiell kanal som i 2018. Men det är inte hela sanningen. Ett stadigt fallande tittande i kombination med kraftigt höjda priser har sannolikt gjort att annonsörer och byråer har sett över hur man effektivt når hög räckvidd, säger Jochum Forsell, vice vd IUM.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev