Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

En av tre vittnar om korridorsålderism på jobbet i ny undersökning

Publicerad: 27 september 2022, 12:52

Totalt intervjuades 1428 personer i åldern 20–69 år, varav 1084 i sysselsättning – där en av tre upplevt ålderism på arbetet.

Så många som 33 procent av svenskarna har upplevt korridorsålderism, det vill säga nedvärderande åldersskämt på befintlig eller tidigare arbetsplats.

Ämnen i artikeln:

John MellkvistNyheterÅldersdiskriminering

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@resume.se


Det är främst män och yngre som deltar och själva drabbas av jargong gällande ålder på arbetsplatsen. Det framkommer av en ny Sifo-undersökning genomförd av hygien- och hälsobolaget Essity.

Läs också: Byråerna anklagas för åldersfixering – Resumé kartlägger snittåldern byrå för byrå 

John Mellkvist, författare och frontfigur i debatten om ålderism, menar att korridorsålderism inte bara är vanligt förekommande utan mer eller mindre accepterat på svenska arbetsplatser.

– Ålder är inte bara den vanligaste formen av diskriminering, det är också den mest tillåtna. Sexism och rasism exempelvis har vi lärt oss att reagera på, medan ålderistiska pikar, skämt och kommentarer oftast passerar som oskyldiga. Det här vardagsbeteendet underblåser en ålderistisk kultur vilket i förlängningen kostar samhället enorma belopp, både i hälsokostnader och uteblivna intäkter säger John Mellkvist.

Rapporten Åldersperspektivet är en del av Essitys mångfalds- och inkluderingsarbete. Här har företaget låtit TNS Sifo fråga dels över 1000 svenskar i sysselsättning, dels nära 900 HR-chefer, en mängd åldersrelaterade frågor.

Resultatet visar bland annat att 33 procent av arbetstagarna har upplevt så kallad korridorsålderism på befintlig eller tidigare arbetsplats, det vill säga att någon pratat om ålder på ett skämtsamt eller nedvärderande sätt. Fler män (35 procent) och unga i åldern 20–29 (41 procent) har vittnat om korridorsålderism än kvinnor (31 procent) och äldre i åldern 60–69 (21 procent). 

Unga och män bidrar till ”korridorsålderism” – och är mest utsatta

19 procent har hört nedvärderande eller skämtsamma kommentarer om kolleger ålder på jobbet men inte deltagit i det själva. 11 procent medger att de har utsatt andra för det, något som framför allt män (13 procent) och personer i åldern 20–29 (14 procent) svarar. Nästan lika många (10 procent) uppger sig ha drabbats själva av korridorsålderism. Även här drabbas, intressant nog, flest män (11 procent) och personer i 20-års åldern (12 procent). 

– Att förlöjliga sina kolleger på grund av deras ålder kan bidra till en otryggare och mer exkluderande arbetsmiljö som både försämrar kulturen och företagets attraktionskraft. Det är viktigt att både arbetstagare och chefer är uppmärksamma på den typen av jargong och att man bryter mönstret snabbt, säger Pia Höök, ansvarig för mångfald-, jämställdhets- och inkluderingsfrågor på Essity. 

 

Från undersökningen:

Har du någonsin upplevt korridorsålderism på befintlig eller tidigare arbetsplats, det vill säga att någon pratar om ålder på ett skämtsamt eller nedvärderande sätt?

 

Ja, jag har hört det men inte deltagit själv 19%

Ja, jag har deltagit i det 11%

Ja, jag har upplevt att det riktats mot mig 10%

Nej 57%

Vet ej 9%

Ja (summering) 33%

Bas 1084

 

 

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9–13 april 2022. Totalt intervjuades 1428 personer i åldern 20–69 år, varav 1084 i sysselsättning. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

 

Om Essity

Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag. Vi ökar människors välbefinnande genom våra produkter och tjänster. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom Actimove, JOBST, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, TOM Organic, Tempo, Vinda och Zewa. Essity har omkring 46 000 medarbetare. Nettoomsättningen 2021 var cirka 122 miljarder kronor (12 miljarder euro). Huvudkontoret ligger i Stockholm och Essity är noterat på Nasdaq Stockholm. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev