Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"En riktig råsop för JKL"

Publicerad: 24 oktober 2008, 14:24

I måndags tillträdde Thomas Backteman från Brunswick Group som ny kommunikationsansvarig för Swedbank. Han blir därmed chef över både kommunikationsdirektören Tobias Wagner och IR-chefen Johannes Rudbeck. Tillsättningen är en tydlig markering både internt, men även mot Anders Lindberg på JKL, som är bankens husguru.


Thomas Backteman.

Den finansiella härdsmältan har slagit hårt mot Swedbank. Speciellt i början av krisen fick banken mycket kritik för att man inte kommunicerade.

Enligt flera samstämmiga källor var det Anders Lindberg vd på JKL som gav bankledningen rådet att ligga lågt, eftersom krisen snart skulle blåsa över. Det här rådet gjorde dock bara att spekulationerna om Swedbanks ekonomi accelererade.

Kommunikationsavdelningen tvivlade rådet från superkonsulten Lindberg, som sedan några år tillbaka fakturerar 200 000 kronor i månaden för att ge råd till Swedbanks vd Jan Lidén och styrelseordförande Carl Eric Stålberg. Men ledningen höll sig till huskonsulten Lindbergs råd.

Men när krisen istället fördjupades blev det allt mer uppenbart att rådet att ligga lågt inte skulle fungera. Då fick bankledningen ett samtal som förändrade strategin. Enligt uppgifter till Resume.se ringde riksbankschefen Stefan Ingves upp och undrade när banken skulle börja informera.

Anders Lindbergs strategi slängdes då i papperskorgen och sedan dess har vd Jan Lidén synts flitigt i medierna. Han har bland annat chattat på Veckans Affärer och i gårdagens Aktuellt var han med i studion för att berätta om bankens kvartalsresultat som presenterats tidigare under dagen.

I måndags gjorde dessutom bankledningen ytterligare en tydlig förändring inom kommunikationsområdet. Då plockade man in Thomas Backteman, som kommunikationsansvarig. Han blir därmed chef till nuvarande kommunikationsdirektören Tobias Wagner och IR-chefen Johannes Rudbeck. Han ska dessutom rapportera direkt till vd Jan Lidén.

Thomas Backteman kommer från konsultföretaget Brunswick – inte JKL som är bankens pr-byrå.
– Mitt företag har haft en dialog med Swedbank under en tid. Nu valde man den här lösningen som är ovanlig, men det är ovanliga tider, säger Backteman till Resume.se.

Kommer du att ersätta Anders Lindberg?

– Nej, han är i allra högsta grad med i de fortsatta diskussionerna.

Kommer fler konsulter från Brunswick att jobba med Swedbank?
– Jag vet inte det just nu, men det är möjligt. Brunswick har gedigen kunskap om finansiella bolag och ett starkt internationellt erbjudande.

Källor till Resume.se uppger att tillsättningen av Thomas Backteman är en tydlig markering mot JKL.
– Ja. Det är en riktig råsop, säger en person med insyn i bankens kommunikation.

Resume.se har utan framgång sökt Anders Lindberg.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.