Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"En unik förändring av tv-marknaden"

Publicerad: 16 juni 2008, 10:43

SVT:s vd Eva Hamilton är inte glad över morgonens mediaaffär mellan TV4 och Canal Plus. Hon säger till Resume.se att det blir svårt för SVT att få kvalitetsdrama från HBO i framtiden. – Sammantaget innebär det här köpet en unik förändring av styrkeförhållandena på den svenska mediemarknaden, säger hon.


Eva Hamilton. Foto: Erik Esbjörnsson

Eva Hamilton har redan stora svårigheter i kampen om rättigheter som går till andra koncerner med större plånböcker. Pågående fotbolls-EM är bara en gren där public service-jätten lidit ett nederlag mot TV4. Nu tar konkurrenten även ett grepp om Allsvenskan, Premier League och en lång rad film- och tv-dramaavtal. Eva Hamilton är bekymrad över utvecklingen:

– På dagstidningssidan har vi redan en fråga om Bonniers dominans när det talas om att presstödet avvecklas. På filmsidan skaffar Bonnier på det här sättet en total dominans över svensk filmproduktion, distribution och visningsrättigheter, säger Eva Hamilton till Resume.se.

Hon pekar på att TV4 blir väldigt starka på sport, film och kvalitetsserier. Framförallt kommer amerikanska HBO:s produktioner att bli svåra för SVT att få i framtiden.

– HBO-serier blir svåråtkomliga för någon annan än TV4. I dag delar vi på HBO-rättigheterna med Canal Plus. Men när TV4 går in som halvägare har de väldigt starka resurser. Och som hänt med andra filmpaket så kommer vi att ha svårt att matcha Fyrans plånbok när det gäller stora filmavtal. På sportsidan får TV4 en unik position att helt ta över merparten av rättigheterna. Sammantaget innebär det här köpet en unik förändring av styrkeförhållandena på den svenska mediemarknaden.

Hur påverkas SVT på den svenska filmmarknaden?
– Vi vet inte hur de kommer att lägga upp det, om de gör en ny filmkanal och om de gör en ny betal- eller frisportkanal i TV4:s regi. Men vi ser en koncentration på en lång rad viktiga mediaområden som domineras av en enda koncern. Mångfalden minskar med en oroväckande hastighet.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.