Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Englunds bloggattack på Gardell

Publicerad: 7 april 2009, 11:56

I helgen fick religionshistorikern Mattias Gardell det första Leninpriset, utdelat till Jan Myrdals ära.
Nu svarar Svenska Akademiens sekreterare och bloggaren Peter Englund med att ge honom nyinstiftade Pol Pot-priset.
I juryn sitter bland annat Englunds två katter.


Ämnen i artikeln:

Peter Englund

Det är visserligen apriltider, men Leninpriset instiftades redan förra året av Jan Myrdalsällskapet i samband med att författaren fyllde 81 år och gifte om sig.

Enligt sällskapets förklaring till tidningen Fokus ska priset påminna om det som med samma namn delades ut under Sovjettiden, det är alltså inte direkt kopplat till Vladimir Lenin.
– I första hand är meningen att få människor att haja till. Sedan vill vi att de ska tänka på vad som var Lenins uttalade politiska program, då på 20-talet, och inte på det som hände senare i de maktstrider som följde, förklarar Cecilia Cervin, Jan Myrdalsällskapets ordförande, för Fokus.

Prissumman är på 100 000 kronor.
– Jag är frihetlig och misstänksam mot all form av auktoritär socialism. Men jag har tagit emot en medalj av kungen utan att vara rojalist, så då kan jag väl ta emot det här priset utan att vara leninist, motiverar Mattias Gardell för Fokus varför han accepterar priset.

Det är ett uttalande som inte gått Svenska Akademiens sekreterare, historikern och bloggaren Peter Englund förbi.
Han har på sin blogg direkt svarat med att instifta det så kallade Pol Pot-priset, till minne av Röda khmerernas ledare. Även det priset går till Mattias Gardell.  
Och enligt Peter Englund är Gardell predestinerad vinnare nästa år:
”Även nästa år kommer Pol Pot-priset att tillfalla Mattias Gardell, förutsatt att det inte dyker upp någon akademiker som är än mer naiv och historielös, men det förefaller osannolikt.”, skriver han.

Prissumman är också av lite annan storlek är den som Gardell får från Myrdalsällskapet: en miljard mark i 1923 års penningvärde samt Anne Applebaums “Gulag - De sovjetiska lägrens historia”:
”En bok han garanterat inte har läst.”, skriver Peter Englund.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

Peter Englund

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.