Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Eon: Konstigt att de slår sig själva för bröstet

Publicerad: 4 juni 2008, 17:55

I Telge Energis senaste kampanj utmålas de tre stora elbolagen som strutsar som bara sticker huvudet i sanden. Nu berättar de utpekade företagen om hur de ser på kampanjen.


I filmen nämner Telge Energi inte de tre elbolagen vid namn. Men både reklambyrån och elbolaget säger att konsumenterna säkert kan räkna ut att det är Vattenfall, Elon och Fortum som de syftar på. Här berättar de utpekade för Resume.se vad de tycker om kampanjen.

– Visst är filmen lite smårolig men det är konstigt att de slår sig själv för bröstet. Visst är det sant det som de säger men de har tagit bort en stor del som säkert många konsumenter inte känner till – Telge tillverkar inte en enda kilowattimme själva och tar inget ansvar för försäljningen. Som kraftbolag bör man titta på tre viktiga parametrar: klimatfrågan, förse konsumenterna med el och att göra det till konkurrenskraftiga villkor. Vi ser till alla tre, säger Johan Aspegren, presschef på Eon Sverige.

Men ni tillverkar el av kol- och kärnkraft?
– Vi säljer bara vattenkraft till alla våra privatkunder och mindre företag och de inte tvunget vill ha vindkraft. Att våra huvudägare i Tyskland äger kolkraft beror på en mycket lång historia av kol- och kärnkraft. Skulle man ta bort den rakt av skulle det bli brist på kontinenten. Då skulle priserna stiga och det vill ingen. Som jag sa tidigare. Man måste se till alla parametrar och hitta en balans mellan dem.

Även Vattenfall påpekar att filmen är konstig eftersom Telge inte tillverkar något själva men vill i övrigt inte säga mer.
– Det är Telge Energis marknadsföring och det får stå för dem. Vi har ingen anledning att kommentera deras kampanj, säger Anna Lihr, pressekreterare på Vattenfall.

På Fortum ställer man sig frågande till kampanjen.
– Det känns väldigt tråkigt att man ska koppla den här filmen till Fortum, säger Agneta Molinder, presschef på Sverige.

Kommer ni att agera mot Telge?
– Texten är formellt hållen så vi kommer nog inte att agera mot dem, säger Agneta Molinder.

– Vi satsar 60 miljarder på förnybara energikällor de närmaste tre åren. Telge satsar inte en enda krona. Det säger en hel del, säger Johan Aspegren.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.