Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Estrella lanserar guide till alla "chipsexperter"

Publicerad: 16 april 2019, 07:49

Det finns många självutnämnda chipsexperter där ute, men hur går egentligen ett riktigt chipstest till? Nu lanserar Estrella en chipstestarguide som ska ta utvärderingen till nästa nivå.


Ämnen i artikeln:

Estrella

Vissa frågor förtjänar att tas på lite mer allvar än andra. Som hur det perfekta chipset ska smaka. Med eller utan räfflor? Fin- eller grovräfflat? Naturchips eller vanliga chips? Med eller utan dipp? Frågorna är många.

Klart är att chips börjat bli en allt vanligare populärkulturell referens och det är numera en hederstitel att utses till chipsexpert. Typ.

För att ge de självutnämnda chipsexperterna en hjälpande hand lanserar Estrella nu Chipstestarguiden. I guiden går chipstillverkaren igenom vilka parametrar som bör tas i beaktning när ett chips ska utvärderas – utseende, doft, smak, textur och känsla i munnen.

Chipsguiden i sin helhet:

Steg 1: Utseende
Vi äter till stor del med ögonen och därför är det viktigt att fråga sig hur chipset ser ut. Hur är färgen? Är det en bra storlek? Hur är tjockleken? Syns potatisskalet som det ska? Är kryddan jämn? Framför allt: ser det gott ut?

Keep in mind att potatis är en naturlig råvara som växer i jorden. De kan se lite olika ut. Chips gjord på lagrad potatis ger exempelvis ofta lite mörkare chips än de gjorda på nyskördad potatis. Detta beror på sockerhalten i potatisen.

Steg 2: Doft
Lukta på chipset - vad känner du? Vissa chipskryddor doftar mycket och andra mindre. Kanske känner du någon oväntad underton? En stor del av smaksinnet sitter i näsan så doften på chipset och kryddan är viktig. Självklart ska påsen vara tät så att dofterna bevaras.

Steg 3: Smak
Låt detta ta tid! Du kan börja med identifiera bas-smakerna som sött, salt, beska, hetta, syrlighet och umami. Men det finns fler frågor att ställa sig: Hur är intensiteten i kryddan? Är smaken balanserad i det stora hela? Kommer smaken snabbt eller långsamt? Håller den i sig? Smakar den som namnet på produkten? Vilken eftersmak får du? Är potatisen framträdande eller timid? Allt detta och mycket mer ska utvärderas.

Steg 4: Textur
Texturen är otroligt viktig när det kommer till chips och det finns olika tekniker för att få fram eftersträvad textur. Ett grytfriterat chips är exempelvis hårdare än ett vanligt, och finräfflade är krispigare än släta. Estrella använder en egenutvecklad, patenterad teknik som ger krispigare chips.

Ställ dig frågor som: Är det krispigt, hårt, kexigt eller mjöligt? Får du en spröd känsla när du tuggar? Smälter det i munnen eller har det en fast textur? Detta är viktiga frågor för en chipsexpert.

Steg 5: Känsla i munnen
Slut ögonlocken och känn ordentligt. Är det saftigt eller torrare? Får du jobba med käkarna eller är det lättuggat? Är det en lagom storlek i munnen och funkar formen att tugga på? Det ska kännas bra att ha goda chips i munnen, så var noga med att ta in den samlade munkänslan.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Estrella

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.