Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ett enda löfte från ministern

Publicerad: 3 juli 2013, 06:27

Under attack. Anti Avsan, M gav Lena Adelsohn Liljeroth lite stöd när TV4:s programdirektör Viveka Hansson och Aftonbladets chefredaktör Jan Helin attackerade.

Foto: Andreas Elgstrand

Ett halvdussin tunga mediechefer gick till attack mot medieminister Lena Adelsohn Liljeroth på Utgivarnas och Resumés seminarium. Ministern lovade sänka momsen på digital publicering till 6 procent och överväga ett gemensamt medieetiskt system.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

Lagen om kränkande fotografering infördes i förrgår och fick hård kritik för att inkräkta på utgivaransvaret och skapa osäkerhet. Moderaten Anti Avsan i justitieutskottet anser att medierna överdriver effekterna:

– Anskaffning av uppgifter regleras i vanlig lag, vi har avgränsat lagen snävt för att medierna inte ska drabbas. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kontrade:

– Lagen slår mot meddelarfriheten, folk vågar inte skicka bilder till oss om de riskerar att bli straffade. Vi funderar redan på sätt att runda lagen. Socialdemokraten Phia Andersson i konstitutionsutskottet delade branschens oro över att arbetsmöjligheterna försvåras:

– Vi sökte efter övertramp av de grundlagsskyddade medierna, men fann nästan inga alls. I motsats till enskilda departement har vi överblick över inskränkningarna av offentlighetsprincipen, därför förstår jag er oro.

Avskaffa reklamskatten, krävde Correns publisher Charlotta Friborg.
– Andra skattesänkningar har fått gå före, svarade medieministern utan att kunna säga vad skatten ger statskassan och hänvisade till Anders Borg.

Utgivarna vill avskaffa den statliga Granskningsnämnden och samla all självsanerande medieetik under en hatt. Ministern lovade att ha ett svar på om det är möjligt till nästa år i Almedalen.

Ett konkret löfte gav ändå Lena Adelsohn Liljeroth, det ska bli 6 procent moms på tidningarnas digitala medier. I dag är den 25 procent och bromsar utvecklingen:
– Anders Borg och jag har kommit till samma slutsats.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.