Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Ett journalistiskt lågvattenmärke"

Publicerad: 5 mars 2009, 11:10

Varför är det omöjligt att få en seriös debatt kring det faktum att vi i Sverige har ett statsskick som är odemokratiskt?


Ämnen i artikeln:

Kronprinsessan VictoriaGudrun Schyman

Gudrun Schyman tycker att bevakningen av förlovningen mellan kronprinsessan Victoria och  Daniel Westling är ett journalistiskt lågvattenmärke.

I alla andra sammanhang vill vi gärna framstå som goda demokrater, vilande på värderingar om varje människas lika värde. Men inte nu. Inte när det gäller kungahuset. Då ska ämbetet gå i arv. Då kan familjebildningen vila på en stadig patriarkal piedestal som föreskriver inte bara faderns samtycke (till bröllopet) utan dessutom hela regeringens välsignelse.
Inför detta rojalistiska spektakel borde medierna axla rollen som den samhällskraft som värnar demokratin och som kritiskt granskar makten. Men vad får vi se? Jo, alla redaktioner ”i tiden” har haft flersidiga reportage, särskilda bilagor och särskilt insatta program om Victorias och Daniels förlovning. Självklart ska vi ta alla tillfällen i akt att hylla kärleken. Det finns ingen starkare och mer gränsöverskridande kraft i våra liv. Leve kärleken alltså! Men detta?

Det är närmast omänskligt att utsätta två människor för den exploatering som nu pågår. De ska sitta snällt i soffan, som ”djur i bur” ska de förevisas för folket och dessutom tvingas svara på den ena idiotiska journalistfrågan efter den andra.
”Hur kändes det?”, ”Sade det klick?”, ”Hur gick frieriet till?”, ”Är ni redo?”, och så vidare, och så vidare. Svaren budas ut, bedöms och betygsätts. Svenska folket får vara med på ett hörn genom att svara på frågan – Valde Victoria rätt? Sedan fortsätter redaktionerna, på fullt allvar (!) med ekonomiska resonemang. Hur mycket pengar ska det här dra in? Till vem? Många tycks gnugga händerna och se miljonerna rulla in över landets gränser. Hysterisk hyper­shopping ska följa i de trolovades spår. Är inte det här ett journalistiskt låg­vattenmärke så undrar jag hur det i så fall skulle se ut?

Två saker är säkert. Kvällstidningarna och veckopressen har sitt på det torra de kommande åren och i det riksdagsval som inträffar några månader efter bröllopet får den borgerliga regeringen ideologisk skjuts. Att kungahuset inte har (politisk) makt är alltså en myt. Som normsättare är de fullkomligt oslagbara.
Detta borde vara mediernas ansvar att uppmärksamma. I stället för att förfalla till smicker och smörande borde medierna kontrollera makten och värna demokratin. I det här fallet skulle det innebära att skriva seriöst om kungahusets informella makt och samtidigt kräva av politiker (särskilt de som har skrivit in republik i sina partiprogram) att förpassa det odemokratiska statsskicket till historiens sophög.

I vilken annan fråga skulle medierna okommenterat acceptera att politiska löften inte ens kommer upp på dagordningen eller att förtroendevalda helt sonika låter bli att agera (lägger ner rösterna) när det är dags för beslut? I riksdagen finns i dag en politisk majoritet för republik.
Rätten för varje människa (kvinna som man) att själv få forma sitt liv är plötsligt helt oviktig och idén om att medborgarna ska kunna ha inflytande (till exempel genom val) över den främsta posten i riket fnyser man åt.

De värsta kungakramarna förfäras över att Victoria, genom att nu blanda ut sitt blåa blod med folkets röda, åstadkommer en grå soppa som på sikt undergräver legitimiteten i hela systemet. Det bygger ju nämligen på att de, kungahuset, är av en annan sort. Inte vanliga. Inte lika mycket värda, utan mer.
För många år sedan skrev jag en motion i riksdagen om att kungahuset borde privatiseras/bolagiseras. Det förslaget håller än. Hylla entreprenörskapet, låt kungahuset stå på sina egna ben när de vill göra pr för Sverige i världen. Victoria skulle bli en utmärkt vd och när hon har tröttnat kan hon alltid ställa upp i nästa presidentval.

Gudrun Schyman
Frilansfeminist, talesperson för Feministiskt initiativ och EU-kandidat (kampanjen ”Skicka Schyman till Bryssel!”)

Vill du ge Gudrun Schyman svar på tal? Skicka din debattartikel till Tobias Rydergren.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.