Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ett tiotal tvingas lämna IDG

Publicerad: 29 januari 2009, 07:55

I oktober varslade IDG tjugo personer. Nu är snart åtgärdspaketet klart. – Vi tvingades lägga ner Göteborgskontoret med fyra anställda och en handfull kommer att få gå från kontoret i Stockholm, säger Lars Dahmén, vd på IDG.


Ämnen i artikeln:

Lars DahménIDGLågkonjunktur

Lars Dahmén är vd på IDG. Foto: Resumé

I somras drog IDG i bromsen. Företaget slutade att rekrytera och ersatte inte alla tjänster där folk sa upp sig själva. Men åtgärden var inte tillräcklig och i oktober varslade IDG tjugo personer. I dagarna blir det klart hur många som tvingas gå. Enligt IDG:s vd Lars Dahmén kommer det sluta på ett drygt tiotal.

– Vi är inte riktigt klara än men vi har genomfört några kraftiga åtgärder. De tydligaste är att vi har sett över det generella kostnadsläget och rustat oss inför framtiden. Vi har dragit ner frekvensen på Computer Sweden, från tre dagar per vecka till två, mycket beroende på platsmarknaden där efterfrågan tydligt minskat. Dessutom har vi precis tvingats lägga ner vårt kontor i Göteborg och där är alla fyra uppsagda.

Vad händer med personalen på Computer Sweden?
– Inte så mycket. Vi satsar mer på webben och har ökat antalet sidor på de två nummer vi ger ut. Vi har tvingast flytta om lite i huset men annars är det inga direkta förändringar där.

Det stora problemet för IDG är enligt Dahmén platsmarknaden.
– Våra övriga produkter går ju fortfarande, peppar, peppar, relativt bra. Det är klart att it-kunderna märker av det här och är lite mer försiktiga men vissa av våra konsumentprodukter går riktigt bra.

Vad beror det på?
– Det vi har sett från tidigare lågkonjunkturer är att lösnummerförsäljningen i kiosk ökar. Och så verkar det vara nu också. Så det finns positiva saker också.

Av de tjugotalet som varslades har drygt hälften kunnat placeras om i huset. Någon exakt siffra för hur många som kommer att sägas upp vill Lars Dahmén inte ge.
– Nej, det var fyra i Göteborg och en handfull kommer att få gå i Stockholm, men det är inte helt klart än.

Vilka avdelningar berörs?
– Det är rakt över. Det är sälj, administration och redaktion.

Är det här tillräckligt eller kommer ni att tvingas säga upp fler?
– Som marknaden ser ut nu så är det ingen som vet. Men om våra prognoser stämmer, om det vi har inbokat och det vi har sett från lösnummer och prenumeration stämmer så ska det här vara tillräckligt. Men ingenting är säkert, även om it hittills har klarat sig väldigt bra.

När ska allt vara klart?
– Vi kommer att fortsätta spara under 2009, det gör nog alla företag. Man har bara de utgifter som man måste ha. Det kommer vi fortsätta göra tills vi ser att det är en permanent vändning uppåt. Men sådana här mer kraftfulla åtgärder är vi klara med nu, det handlar om dagar innan allt är klart, säger Lars Dahmén.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.