Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU förbereder ytterligare mångmiljardbot för Google

Publicerad: 7 juni 2018, 08:01

Foto: Most Photos

Under gårdagen kom uppgifter om att EU kan komma att bötfälla Google för missbruk av sin marknadsposition genom operativsystemet Android. Det skulle i så fall innebära den andra mångmiljardboten på ett år.


Ämnen i artikeln:

Google

Förra året straffade EU-kommissionen Googles moderbolag Alphabet med böter på 23 miljarder kronor efter att bolaget ansetts manipulera sökresultaten i sin prisjämförelsetjänst.

Nu rapporterar Financial Times att den globala nätjätten kan drabbas av ytterligare böter. EU:s konkurrenskommisionär Margrethe Vestager har länge lett en kamp mot nätjättarna Google och Facebooks sätt att utnyttja sin marknadsposition och enligt Financial Times förebereder hon sig på att offentliggöra den nya boten de kommande veckorna.

Det är ännu oklart hur dryga böterna kommer att bli, men EU-kommissionen har rätt att dela ut böter på upp till 11 miljarder dollar.

Den här gången gäller böterna sättet Google förstärker sin dominans inom sök genom mobiloperativsystemet Android, som man erbjuder till mobiltelefontillverkare. Enligt uppgifterna anser EU att Google på ett otillbörligt sätt gett mobiltelefontillverkare ekonomiska fördelar om de förinstallerar appar som Google Play, webbläsaren Google Chrome och Google Search. Telefontillverkare ska även ha hindrats från att använda andra operativsystem som bygger på Androids open source-kod.

"Kommissionen anser att Googles agerande förstärker dess marknadsdominans inom sök, hindrat andra mobilwebbläsare från att på ett schysst sätt tävla med Chrome och dessutom hindrat utvecklingen av andra operativsystem. Kommissionen oroar sig för att Googles agerande minskar det fria konsumentvalet och i förlängningen hindrar innovation." skriver Financial Times.

Operativsystemet Android används i dag i 80 procent av världens alla smartphones och har blivit en allt viktigare del av Googles affärsstrategi i takt med att alltmer sök övergår till mobilen. Enligt Financial Times skulle den nya boten påverka Googles affärsstrategi i högre utsträckning än den förra.

Google själva menar att konkurrenteras appar är fria att ladda ned för vem som helst, och att de således inte påverkar konkurrensen.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.