Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Eva Burman: "Vad sådana hot gör med en människa går inte att beskriva"

Publicerad: 28 juli 2017, 07:37

Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman berättar i Resumés hängmatta om tidningens granskning av högerextrema sajten Granskning Sverige och de hot som drabbat tidningen och dess medarbetare.


Ämnen i artikeln:

I hängmattan med ResuméBeppo Ljudproduktion

Journalisten och Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman berättar i dagens "I hängmattan med Resumé" om de systematiska trakasserier som drabbade henne och tidningen efter dess rapportering om flyktingkrisen.

– 2015 kom flyktingkrisen till Sverige och de liberala värdena blev än viktigare att stå upp för. Eskilstuna-Kuriren firade samma år 125-årsjubiléum och vi anordnade insamlingar för de syriska flyktingarna. Jag började skriva krönikor om pressetik och rasism. Vid samma tid började telefonsamtalen komma in till redaktionen.

Många av de systematiska samtalen utgår från den högerextrema sajten "Granskning Sverige", en sajt Eskilstuna-Kuriren tidigare i år publicerade en mycket uppmärksammad granskning av.

– På hatsajterna gjorde man en stor sak av att jag sagt att mannen gav uttryck för rasistiska åsikter. I kommentarsfälten står det att jag ska våldtas, kulturberikas och man hoppas att mina barn ska gruppvåldtas. Vad det gör med en människa att få sådana hot går liksom inte att beskriva.

Podden är producerad av Beppo Ljudproduktion. Producent är Yasmine Winberg. Ansvarig utgivare är Johan Såthe.

På Soundcloud kan du lyssna på podden utan musik. Det går även att prenumerera på "I hängmattan med Resumé" på iTunes.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.