Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Eva Hamilton om nya uppdraget: "Göran Persson är briljant"

Publicerad: 7 september 2017, 12:35

Eva Hamilton kommer att ägna någon dag i veckan åt sina nya uppdrag på JKL.

Foto: Andreas Elgstrand

Två sidor av makten slår sina kloka huvuden ihop, när Eva Hamilton gör Göran Persson sällskap på JKL. För Resumé berättar tv-drottningen om relationen till den gamla socialdemokraten – och hur hon tänkte i valet av JKL.


Ämnen i artikeln:

Göran PerssonSVTEva HamiltonJKLAnders Lindberg

I mitten 90-talet såg rollerna lite annorlunda ut. Då var Göran Persson finansminister för Socialdemokraterna och Eva Hamilton korrespondent för SVT i Bryssel. Men på 2000-talet kan man säga att reportern har jobbat upp sig en smula, och bland annat var hon vd för SVT i åtta av sina 25 år på det statliga public service-bolaget.

LÄS MER: Dumdristighet gjorde Eva Hamilton till tv-chef

Göran Persson firar tio år som senior rådgivare på JKL. Nu står det klart att även 63-årige Eva Hamilton får samma titel som politikerpampen.
– Göran har erfarenhet från politiskt håll, och inte minst hur det är att styra ett land. Nu kan jag komplettera med mina kunskaper inom kommunikation och företagsledning, säger Eva Hamilton, belåten med en gratis extratimme i solen utanför villan i Värmdö, eftersom ett möte blev klart tidigare än väntat.

Duon jobbar redan sedan tidigare tillsammans i LKAB:s styrelse, han som ordförande, hon som ledamot.
– När jag bevakade honom som journalist så var relation lite mer kärv, men i dag är det den bästa. Det är kul och stimulerande att jobba med honom. Han är klok och arbetar hela tiden utifrån perspektiv som jag inte tänker på. Det är en briljant person som har en förmåga att se samhället med stora bågar.

Utöver Göran Persson, vad lockade dig till JKL?
– Om man ska jobba med någon av de stora aktörerna inom kommunikationsbranschen, så är JKL en av de absolut skarpaste. Byrån har ett bra renommé, och jag kan inte minnas att de har varit inblandade i några konstigheter någon gång. Det är en bra prestation efter så många år i branschen. Sen känner jag också Anders Linberg (vd, red. anm) sedan många år, och han är en mycket bra person.

Eva Hamilton lämnade SVT 2014. Sedan dess har hon framför allt etablerat sig i diverse styrelser. Hon sitter i LKAB, Dramaten, Lindex, Fortum, IVA och Nexiko AB (som ordförande), för att nämna några.

Hur påverkar rollen på JKL dina styrelseuppdrag?
– Det har jag funderat på en del på. Anders Lindberg är van att hantera intressekonflikter om de uppstår. Det gäller att kunna sortera mellan sina kunder så att man håller sig högpresterande och lojal. Samma sak för mig: Om det kommer in bolagskunder som konkurrerar med företag där jag har styrelseuppdrag, så ska jag inte ha med det att göra.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.