Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Experten: "Inte tydligt att F&B begått något brott"

Publicerad: 3 september 2019, 11:52

Utifrån de uppgifter som finns tillgängliga i nuläget är det långtifrån klart att Forsman & Bodenfors skulle gjort sig skyldiga till något lagbrott i tvisten mellan dem och Nord DDB gällande idén bakom kampanjen "The E.V.A Initiative", det menar advokaten Monique Wadsted.


Ämnen i artikeln:

Nord DDBMonique WadstedForsman & Bodenfors

Under gårdagen avslöjade Resumé att det föreligger en konflikt mellan Nord DDB och Forsman & Bodenfors gällande idén bakom den i Cannes Lions grand prix-belönade kampanjen "The E.V.A Initiative". Konflikten gäller huruvida två tidigare Nord DDB-medarbetare tog med sig information från Nord DDB till Forsman & Bodenfors gällande ett projekt liknande "The E.V.A Initiative" som man jobbat med för Volkswagen. Nord DDB har än så länge inga direkta bevis för att idén skulle vara en direkt kopia.

LÄS MER: Nord DDB misstänker: Volkswagen-idé bakom F&B:s Cannes-vinnare

– Det händer ibland att man utvecklar en idé parallellt och att någon annan byrå hinner före. Idéer verkar ibland simma runt i etern. Det är retligt men så är det ibland. Det som gör det annorlunda i det här fallet är att två av våra tidigare medarbetare står listade i arbetsgruppen för utvecklandet av E.V.A Initiative. Båda har samtidigt känt till vår idé väl, båda har jobbat i Volkswagen-teamet och en av dem har varit central i arbetsgruppen som utvecklat kampanjen hos oss, säger Andreas Dahlqvist, vd och kreativ chef på Nord DDB.

Forsman & Bodenfors tillbakavisar å sin sida bestämt misstankarna om att medarbetarna skulle ha tagit med sig information från Nord DDB.

LÄS MER: Forsman & Bodenfors: "Helt ogrundade anklagelser"

– Det är helt ogrundade och allvarliga anklagelser Nord DDB kommer med. Det som ifrågasätts är vår kreativitet och integritet. Vi är uppriktigt förvånade över deras utspel, det de hävdar är helt främmande för en byrå som Forsman & Bodenfors. Vi är trygga i vårt samarbete med Volvo Cars, vi har arbetat ihop under många år och både de och vi vet exakt hur, när och var idén skapades, säger Silla Levin, vd på Forsman & Bodenfors.

Monique Wadsted är advokat och partner på advokatbyrån Bird & Bird med lång erfarenhet från juridiken inom reklam- och medieområdet. Hon berättar för Resumé att det inte är ovanligt att flera företag samtidigt utvecklar samma typ av idéer. Det gäller särskilt idéer som ligger i tiden, trender. Baserat på den information som finns i Resumés artiklar kan hon i nuläget inte finna att Forsman & Bodenfors skulle ha gjort sig skyldiga till något brott.

– Medarbetare som lämnar en arbetsplats för en konkurrent får inte ta med sig konkreta idéer, däremot får man naturligtvis ta med sig sina kunskaper och erfarenheter, säger Monique Wadsted till Resumé.

Andreas Dahlqvist påstår dessutom att han inte fått tagit del av några mötesanteckningar från mötet där idén till "The E.V.A Initiative" föddes, något som också tillbakavisats av Forsman & Bodenfors. För att Nord DDB ska kunna få juridisk rätt att ta del av anteckningarna måste byrån stämma de två tidigare medarbetarna för att de brutit mot sekretessavtal och lagen om företagshemligheter.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.