Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Expos chefredaktör Daniel Poohl prisas som årets utgivare

Publicerad: 29 november 2017, 06:42

Foto: Elis Hoffman

Expos chefredaktör Daniel Poohl prisas som årets utgivare, Facebook ber sina användare scanna av sina ansikten och Twitter inför ny funktion för sponsrade tweets. Det och mer i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

TwitterNya TiderFacebookExpoUtgivarnaAppleBokmässan

Expos Daniel Poohls prisas som årets utgivare

Mommapriset, som delas ut av branschorganisationen Utigvarna, delas ut till en person som under året "genom sina handlingar bidragit till och lyft fram Sveriges unika system med ansvarig utgivare". I år går priset till Expos chefredaktör Daniel Poohl. Juryns motivering lyder: "För ett modigt och oförtröttligt utgivarskap i demokratins tjänst, som konsekvent och till allas gagn granskat och belyst det öppna samhällets fiender."

Expos syfte är att belysa rasism och främlingsfientlighet i samhället.

– Expo är en idédriven tidskrift. För mig har det alltid varit en självklarhet att det går att kombinera med journalistikens etiska principer. Den här utnämningen ser jag som ett erkännande för vårt sätt att göra journalistik. Det betyder mycket i en tid när allt fler aktörer försöker sprida enkelsidig propaganda i journalistik skrud, säger Daniel Poohl i ett pressmeddelande. På en liten redaktion finns det möjlighet att ha högt i tak och stor delaktighet i publicistiska avväganden. Därför går den här utnämningen lika mycket till mina kollegor, som kommit med kloka tankar inför svåra beslut.

Anna Lith och Thomas Mattsson har tidigare mottagit Mommapriset.

Högerextrema Nya tider: Positivt att vara i hetluften

Igår beslutade Bokmässan att man nästa år inte kommer att välkomna den högerextrema tidskriften Nya Tider. Många av årets besökare kände att mässan kommit att handla om en symbolfråga i Nya Tiders vara eller icke vara istället för att fokusera på böcker och bildning. Den högerextremistiska tidningens chefredaktör Vávra Suk säger till TT att han anser beslutet vara absurt då det borde vara positivt med en utställare som är omdiskuterad.

Facebook ber användare scanna av ansiktet

Många Facebook-användare har på senare tid fått uppmaningar från Facebook om att ladda upp bilder på sina ansikten. I uppmaningarna står att ansiktet ska synas "tydligt". "We'll check it and then permanently delete it from out servers" står det i uppmaningen. Facebook säger till Wired att anledningen bakom uppmaningarna är att plattformen vill säkerställa att användarna inte är "botar". Uppmaningarna har gått ut till de användare som skapat flera konton, skickat ut många vänförfrågningar och skapat annonser. Ett beteende Facebook kopplar ihop med botar.

Apple i gigantisk säkerhetsläcka

Under gårdagskvällen meddelade Apple att deras operativsystem macOS High Sierra drabbats av ett gigantiskt säkerhetshål. Hålet innebar att alla med fysisk tillgång till en Macbook med operativsystemet kunde logga in med systemadministratörstatus – utan att behöva något lösenord. Upptäckten innebar något av en kris för Apple som sent igår kväll skickade ut instruktioner till sina användare om hur man får bukt med problemet.

Twitter inför ny lösning för sponsrade tweets

Sponsrade tweets fungerar precis som vanliga annonser, mot en kostnad syns ett bolags utvalda tweets i X antal Twitter-användares flöden. Nu kommer Twitter med en ny automatiserad lösning för sponsrade tweets, det rapporterar The Drum. Tjänsten, som kostar 99 dollar/månad, väljer ut tweets från företagets konto som den senare använder som sponsrade tweets. Twitter säger själva att funktionen är mest effektiv för mindre varumärken med färre än 2 000 följare. De som väljer att använda sig av funktionen kommer få tillgång till data över hur deras kampanj presterat. Twitter berättar att funktionen i framtiden kommer anpassas till större företag.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.