Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Expressen försökte värva Guillou

Publicerad: 19 mars 2010, 14:10

Resume.se kan avslöja att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson nyligen försökte värva Jan Guillou.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouAftonbladetThomas MattssonExpressen

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, till vänster, försökte värva Guillou men fick nobben. Foto: Björn Elgstrand/Resumé. Bilden är ett montage.

Expressens avslöjande om Jan Guillous KGB-kontakter i helgen kommer bara några veckor efter att Jan Guillou nobbat ett erbjudande från Expressen.

Resume.se kan avslöja att chefredaktören Thomas Mattsson under en tid lagt ner mycket kraft och tid för att värva Aftonbladets stjärnkolumnist Guillou.

Mattsson har kommit med konkreta erbjudanden och erbjudit Guillou jobb som både reporter och kolumnist.

Den 27 augusti åt Guillou och Mattsson middag på restaurang Lo Scudetto i Stockholm. Där ska Mattsson, men Mattssons lockrop var förgäves. Jan Guillou tackade nej. Han stannar på Aftonbladet.

Fem dagar efter middagen skickade Expressens grävreporter Micke Ölander mejlet där han begärde ut handlingar om Jevgenij Gergel och journalisten Arne Lemberg. Efter några turer fram och tillbaka fick han sedan, den 24 september, ut de uppgifter som låg till grund för avslöjandet i helgen.

Thomas Mattsson bekräftar att han erbjudit Guillou att skriva krönikor i Expressen. Mattsson säger till Resume.se att det var i våras som han frågade Guillou om han ville skriva för Expressen. Enligt Mattsson var Guillous svar att bjuda Mattsson på middagen på Lo Scudetto.

– Jag skrev ett artigt brev till honom  den 28 maj. Han ringde och svarade på brevet direkt, och då bjöd han också ut mig på middag den 27 augusti, säger Thomas Mattsson.

Hur hade Expressens rapportering om Guillous KGB-kontakter sett ut om Guillou nappat på erbjudandet?

– Ingen skillnad. Det visar Aftonbladets rapportering i helgen, de gjorde åtta sidor efter vårt avslöjande. Jag tror inte att någon tidning skulle ha gjort någon skillnad på det, säger Thomas Mattsson.

Varför dröjde ni så länge med att publicera Guillou-avslöjandet efter att ni fått handlingarna från Riksarkivet?

– Vi ville tala med personen i fråga först. Jan Guillou hade varit bortrest. Vi intervjuade honom i fredags och han bekräftade kontakterna. Sedan publicerade vi omedelbart dagen efter.

Kan det inte tyckas underligt att ni publicerar det här avslöjandet efter att han nyligen nobbat erbjudandet från er?

– Nej, eftersom Riksarkivet hävde sekretessen på dokumenten för en tid sedan och vi ville prata med Jan Guillou först innan vi publicerade. Vi fick sedan ut kompletterande uppgifter från Riksarkivet i fredags och sedan publicerade vi.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.