Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

F&B:s leksaksmat från framtiden ska lära barn att äta insekter

Publicerad: 15 oktober 2019, 11:52

Forsman & Bodenfors och Happy F&B:s 3D-printade leksaksmat ska få föräldrar och barn att vänja sig vid tanken på att äta insekter och matavfall. Aktiviteten ska väcka samtal i samband med hållbarhetspriset WIN WIN Gothenburg Sustainability Award.


Ämnen i artikeln:

Forsman & Bodenfors

Allt tyder på att utmaningen att få både barn och deras föräldrar intresserade att äta på ett mer hållbart sätt kommer att växa i betydelse. I enighet med FN:s globala mål är att till år 2030 minska det globala matvinnet med 50 procent. Som en del av att åstadkomma förändringen ingår ett antal okonventionella matvanor som räknar som hållbara än dagens – exempel insekter, alger och pulver.

Som ett av världens främsta hållbarhetspriser, uppmärksammar WIN WIN Award  hållbarhetsinsatser över hela världen. Förutom att lyfta banbrytande gärningar, syftar priset också till att stimulera kreativitet och långsiktiga synergieffekter – till förmån för människan, naturen och vår gemensamma framtid. Priset har delats ut i Göteborgs sedan år 2000, och bland tidigare vinnare finns Al Gore, Gro Harlem Brundtland och Kofi Annan.

– Årets tema är hållbar mat. Det är ett ämne lika komplext som livsviktigt för vår överlevnad, där förändringar i vårt beteende är nödvändiga för att ställa om till en hållbar värld. Med lek och fantasi kan man på ett roligt sätt sprida kunskap som utmanar människors inställning till vad som kan vara mat, säger Lovisa Ralpher, projektledare på WIN WIN Award i ett pressmeddelande.

För att skapa nyfikenhet kring hållbar mat, lanserar nu WIN WIN Award ett gäng leksaker som alla representerar tänkbara maträtter från framtiden. "Play Food from the Future" finns inte att köpa, utan 3D-printas och går att ladda ner gratis. Målgruppen för leksaksmaten är både barn och föräldrar.

– Varje leksak visar en kategori av hållbar mat som barn nog inte är vana vid, men som vi kommer behöva börja äta i framtiden om vi ska rädda den här planeten. Menyn från framtiden består av insekter, alger, avfall, pulvermat och annan näringsrik och klimatvänlig mat, säger Petter Swanberg, en av kreatörerna bakom projektet i en kommentar.

"Play Food from the Future" är framtagen tillsammans med Ingrid Strid som är forskare på Svenska Lantbruksuniversitetet. Projektet är ideellt i samarbete med WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, Forsman & Bodenfors, Happy F&B, och tekniken för leksakerna är framtagen i nära samarbete med Cheil Nordic. "Play Food from the Future" har en lekfull design och är skapad för att väcka samtal och lek kring vad som är ätbart eller inte.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Forsman & Bodenfors

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.