Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facebook kallas "digitala gangstrar" av brittiska parlamentet

Publicerad: 18 februari 2019, 07:12

Enligt en brittisk parlamentarisk rapport har Facebook regelbundet brutit mot integritets- och konkurrenslagstiftning.

Foto: Wikimedia commons

Brittisk parlamentarisk rapport riktar stark kritik mot Facebook, Johannes Leonardo blir Volkswagens nya huvudbyrå och Uber gör sitt starkaste år någonsin. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.


Enligt en brittisk parlamentarisk rapport som släpptes under natten till måndag finns ett “brådskande behov” av att införa oberoende regulering av techbolag och sociala medier-plattformar. Det skriver The Guardian.

Rapporten kommer efter att kulturutskottet i det brittiska parlamentet under 18 månader undersökt desinformation, falska nyheter och Rysslands ansträngningar att påverka nationella val.

I rapporten kallas Facebook för “digitala gangstrar” som “girigt” tjänar så mycket pengar de kan på sin användardata, medan de motarbetar de som försöker granska bolagets aktiviteter.

Enligt rapporten har Facebook regelbundet brutit mot integritets- och konkurrenslagstiftning, och anklagas för att vägra ta itu med skadligt innehåll på plattformen. Utskottet menar även att Facebook bemannas av chefer som avsiktligt hindrat och vilselett utskottets granskning.

Facebooks chef för public policy i Storbritannien säger till The Guardian:

– Vi delar kommitténs oro över falska nyheter och valintegritet och är glada över att ha kunnat komma med viktiga bidrag till deras undersökning under de senaste 18 månaderna, och har svarat på över 700 frågor tillsammans med fyra av våra mest seniora chefer.

Johannes Leonardo blir Volkswagens huvudbyrå

I november förra året vann byrånätverket WPP Volkswagen efter en sju månader lång global pitch. Nu har biljätten utsett Johannes Leonardo till sin nya huvudbyrå, rapporterar Adage.

I arbetet med Volkswagen kommer Johannes Leonardo ackompanjeras av andra WPP-byråer som kommer hantera funktioner såsom dataintelligens och retail. Arbetsgruppen kommer vara baserad i New York, där Johannes Leonardo har sitt högkvarter.

I ett pressmeddelande säger Volkswagen Groups vd Scott Keogh att man genom att samarbeta med de ”bästa hjärnorna” från Johannes Leonardo kommer transformera sin marknadsföringsstrategi genom en kombination av kreativ höjd och datadriven intelligens.

– Det är ett avgörande steg för oss i att försäkra vår framgång framöver, sade han.

Kina blir störst i världen på e-sport

En ny rapport förutspår att e-sportens intäkter kommer fortsätta växa under 2019. Det skriver The Drum.

Kina kommer gå om USA som världens största e-sportsland, där e-sporten under året förväntas dra in mer än 45 miljoner dollar. Det är en avsevärt mycket högre siffra än de 28 miljoner dollar som e-sportens intäkter låg på i USA under 2018.

Uber gör sitt starkaste år någonsin

2018 var taxijätten Ubers hittills starkaste år någonsin, och under det fjärde kvartalet sattes nytt rekord för aktiviteten på plattformen. Det säger finanschefen Nelson Chai i ett uttalande, enligt Di Digital.

Omsättningen ökade med 43 procent till 11,3 miljarder dollar, motsvarande 105 miljarder kronor. Samtidigt sjönk den årliga förlusten med 15 procent till 1,8 miljarder

Tillväxten bromsar dock samtidigt. Under det fjärde kvartalet steg omsättningen med 25 procent jämfört med samma period föregående år, medan tillväxten under det tredje kvartalet låg på 38 procent.

För andra året i rad betalade Amazon ingen skatt i USA

I förra veckan stod det klart att Amazon slopar planerarna på att bygga ett nytt huvudkontor i New York. Anledningen är den starka kritik från lokalpolitiker mot att Amazon utlovats 3 miljarder dollar, motsvarande 28 miljarder kronor, i subventioner som incitament för att bygga kontoret.

Kritiken har fått ytterligare ved på elden när amerikanska Institute on Taxation and Economic Policy (ITEP) publicerade en rapport som visar att Amazon för andra året i rad inte har betalat någon inkomstskatt. Det skriver The Guardian.

2018 nära på fördubblade Amazon sin vinst, från 5,6 miljarder dollar till 11,2 miljarder. Men istället för att betala den lagstadgade 21 procenten i inkomstskatt, rapporterade Amazon en skatterabbat på 129 miljoner dollar under 2018, vilket innebär att Amazons skattesats landade på -1 procent.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.