måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facebook vill ersätta Arbetsförmedlingen

Publicerad: 1 mars 2018, 06:45

Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: Friesehamburg / Wikimedia Commons

Facebook förlänger sina tentakler, Trumps kommunikationschef lämnar och Twitter lanserar efterlängtat verktyg. Det och mer i dagens morgonsvep.

Ämnen i artikeln:

FacebookReportrar utan gränserSpotifyTwitterDonald TrumpGoogle

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Boende i Kanada och USA har under en period haft möjlighet att använda Facebook som en plattform för att söka antingen jobb eller anställda. Enligt en 5000 personer stor undersökning från Morning Consulting, på uppdrag av Facebook, sökte så många som en av fyra amerikaner att de sökt eller hittat jobb via Facebook.

Nu meddelar nätjätten att man expanderar tjänsten till över 40 länder, Sverige inkluderat. Precis som andra Facebook-tjänster kommer Facebook Jobs att vara gratis och användare kommer kunna skapa platsannonser och schemalägga eventuella jobbintervjuer och få pushnotiser när en yrkesroll de kan vara intresserade av blir ledig.

Förra året lanserade Facebook även tjänsten Marketplaces runtom i världen.

Donald Trumps kommunikationschef avgår

En av de som beskrivs som Donald Trumps mest lojala medarbetare, kommunikationschefen Hope Hicks, väljer att lämna sin post i Vita Huset. Hicks har jobbat tillsammans med Trump sedan presidentvaleskampanjen 2016 men hade innan dess ingen erfarenhet av politiskt arbete. Enligt New York Times har hon funderat på att lämna sin post i flera månader. Uppsägningen kommer dagen efter att hon vittnat inför representanthuset i husets utredning om Trumpskampanjens Rysslandskontakter. Hicks berättade i sitt vittnesmål om hur hon uppmanats att dra "vita lögner" men att de inte gällt Rysslandskontakter.

Twitter släpper efterlängtat verktyg

Många Twitter-användare har länge använt favoritmarkeringar som ett sätt att arkivera tweets man vill återkomma till, men också klagat över att man inte vill missförstås för att man verkligen gillar tweetens innehåll. Nu verkar det som att Twitter rullar ut en lösning på problemet, det rapporterar Recode. Framöver kommer användare att kunna spara så kallade bokmärken, en funktion som redan finns på de flesta andra sociala medier, som de lätt ska kunna återvända till.

Google lanserar Slack-utmanare

De senaste åren har chattverktyget Slack med sitt enkla sätt att sätta upp speciella chattrum seglat upp som företagens favorit. Verktyget underlättar samarbete mellan arbetsgrupper och värderades förra året till fem miljarder dollar. Efter en tids spekulationer lanserar nu Google en utmanare till det populära verktyget – Hangouts Chat. Hangouts Chat kommer till en början finnas tillgängligt för G Suite-användare men framöver även för Android, iOS, Mac OS och Windows, det rapporterar Ubergizmo.

Spotify börsnoteras

Efter många spekulationer lämnade slutligen Spotify under gårdagen in sin ansökan om börsnotering i New York. Bolaget vill notera aktier till ett värde av en miljard dollar och har innan noteringen handlat aktier upp till ett värde på 132,50 dollar styck. Enligt Reuters beräkningar bör bolaget värderas till 19 miljarder dollar.

Spotify har ansökt om så kallad "direct listing" vilket gör att investerare och anställda kan sälja aktier utan att bolaget behöver ta in nya pengar eller anlita en bank som godkänner affärerna.

Många är fortfarande osäkra om Spotify, som har enorma skulder, kan vändas till vinst. Bolaget har idag cirka 159 miljoner månatliga användare, varav 71 miljoner betalande.

Reportrar utan gränsers ordförande lämnar

Efter fem år som ordförande i organisationen Reportrar utan gränser Sverige meddelar Jonathan Lundqvist att ha inte kommer att ställa upp för omval. Han kommer dock att fortsätta sitt arbete som vice-ordförande i Reporters Sans Frontiérs International, RUG:s moderorganisation.

– Jag är både stolt och nöjd över det arbete som Reportrar utan gränser har gjort i Sverige under mitt ordförandeskap. Vi har arbetat för att få mer spridning för våra frågor, både mot allmänhet och beslutsfattare, och det tycker jag att vi har lyckats med. Vi har kommit nära att tillsätta en specialrapportör i FN, till exempel. Vi har också arbetat konkret med internationella projekt för att stötta journalister i Jordanien, Kenya, Colombia och flera andra länder, säger Jonathan Lundqvist.

Vem som efterträder Lundqvist är fortfarande oklart.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev