Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facket på Svd oroas över ökat m-inflytande

Publicerad: 5 februari 2009, 15:17

Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt politiseras och samordnas med ledaravdelningen. Det befarar journalistklubben i en protest till redaktionsledningen.
– Deras oro saknar grund, säger chefredaktör Lena K Samuelsson.


Tjänsten som redaktör för Svenskans prestigetunga debattsida Brännpunkt har utlysts internt, sedan debattredaktören Sune Olofsson accepterat avtalspension. I annonsen finns formuleringen som väckt journalisternas vrede:
”Samtidigt samråder du kontinuerligt med den politiska chefredaktören...”

Men i policyn för Brännpunkt sägs att ”avdelningen är direkt underställd chefredaktören och oberoende från ledarsidan”.

Journalistklubben befarar att tidningens debatt nu ska politiseras inför nästa års val och skriver:

”Oroade, och vanligtvis inte konspiratoriskt lagda, medlemmar menar att detta är ett sätt att samordna och strama upp debattmaterialet inför nästa val. Mot bakgrund av att statsministerns fru placerats i stiftelsen så kan de skönja ett tydligt mönster”.

Landstingsrådet Filippa Reinfeldt invaldes i fjol i Stiftelsen Svenska Dagbladets stora och moderattunga styrelse, som har en symbolisk aktiepost och inflytande över tidningens opinionsbildande inriktning.
– Jag har sett skrivelse från facket, men ännu inte talat med klubbstyrelsen, säger chefredaktör Lena K Samuelsson. Det finns ingen grund för deras oro och policyn gäller som tidigare. Det är verkligen ingen förändring.
– Det är viktigt att debattredaktören samtalar med alla som kan bidra till en bra debatt, även med ledaravdelningen. En redaktör för Brännpunkt ska ha en sådan integritet att han eller hon är oberoende av alla som försöker påverka.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.