Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facket stoppar bemanningsföretag på HD

Publicerad: 28 februari 2008, 14:33

En strid kring anlitandet av bemanningsföretag på Helsingborgs Dagblad löstes tillfälligt i förmiddags. Ledningen lägger sina planer på is och nu kan HD bli nästa tidning att starta en intern vikariepool.


Lars Johansson.

– Det är en av lösningarna vi talat om, men vi har inte kommit längre än så. Ingenting är bestämt, säger chefredaktör Lars Johansson till Resume.se.

Stämningen på Helsingborgs Dagblad har varit infekterad på sista tiden. På HD.se (eget bolag) och på Extra Helsingborg som också ingår i koncernen anlitar man bemanningsföretaget Mediakompetens där tidningens förra personalchef Carin Andersson nu arbetar. Enligt källor till Resume.se har man haft långtgående planer på att ta in bemanningsföretag för att fylla alla vakanser på HD.

Men facket har tagit strid om saken och i förmiddags blev det klart att man skjuter planerna på att lösa flera vakanser genom bemanningsföretag på is.

– Vi har flera medarbetare som går i pension snart och samtidigt måste vi dra ner personalstyrkan. Men innan vi vet hur tidningen ska se ut organisationsmässigt i framtiden ville vi fylla avgångarna genom ett bemanningsföretag, säger Lars Johansson till Resume.se.

Det handlar om pensionsavgångar på tjänster som så småningom kommer att försvinna men det är ändå fasta tjänster – att ersätta dessa genom ett bemanningsföretag är en känslig fråga.
Nu läggs idén på is. I stället kan det bli aktuellt med en vikariepool, som man gjort på Aftonbladet och som även Sydsvenskan talat om att starta.

Vad har fått er att backa?
– Vi har inte backat, bara skjutit på planerna. Det är vanlig företagsdemokrati.

Hedvig Juhasz Toth är ordförande i SJF-klubben på Helsingborgs Dagblad. Hon är lättad över att man backat på planerna:
– Vi undersöker möjligheten att starta ett eget bemanningsföretag inom koncernen. Riskerna för att vikarier är på Sydsvenskan en dag och på Helsingborgs Dagblad nästa dag försvinner då.

– Det vi reagerade på var att man skulle sätta Mediakompetens på en fast tjänst som vi ville hålla kvar inom huset. Alla var upprörda tidigare och deras förslag föll inte i god jord.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.