Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facklan blir ett tortyrredskap

Publicerad: 6 maj 2008, 09:09

En liten animerad kanin – brutalt torterad med el-chocker. Amnesty International har lanserat en kampanj för att uppmärksamma Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna inför OS i Peking 2008.


I filmen, en av fyra liknande filmer som ska släppas innan augusti, får vi se hur en elchocksbatong först används som tortyrredskap för att sedan förvandlas till en OS – fackla inför publikens jubel. Den återlämnas sedan till förhörsledaren för att återanvändas. Figurerna i filmen har skapats av animeringskollektivet Sweetworld TV och har inspirerats av bland annat varumärket Hello Kitty.

Filmen avslutas med budskapet: ” Att tortera fredliga demonstranter är inte att upprätthålla de Olympiska spelens värdegrunder. Höj din röst nu om du vill ha mänskliga rättigheter för Kina”.

Som en del av kampanjen lanseras även en sajt där allmänheten uppmuntras att dela med sig av sina egna tankar och känslor via mejl eller genom att starta sin egen blogg.

Trots den något framtoningen hävdar Amnestys att de inte protesterar mot OS i Peking.

– Amnesty är inte emot spelen, men vi vill att folk ska vara medvetna om vad som också pågår i Kina – även tystandet av kritiska röster och fredliga demonstranter, säger Tim Hancock, kampanjledare för Amnesty i Storbritannien till tidningen Guardian.

Se filmen nedan:

Rebecca Martin
rebecca.martin@resume.se

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.