Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fejkade influencerbilder – Best Western ökade försäljningen med 30 procent

Publicerad: 9 september 2019, 08:19

Sara Hallsund, marknadschef på hotellkedjan Best Western.

Hotellkedjan Best Western genomförde tidigare i år en uppmärksammad Instagramkampanj där influencers photoshoppade in sig på platser i Umeå. "Vi slog rekord", säger Best Westerns marknadschef Sara Hallsund.


Ämnen i artikeln:

InstagramNord DDBKeybroker

Instagramkampanjen, som genomfördes tillsammans med Nord DDB, var fas ett i Best Westerns sommarkampanj. Bilder vari influencers klippte in sig själva i Umeå publicerades på Instagram. Flera medier, bland andra Bloggbevakning och Västerbottens-Kuriren, rapporterade om bilderna som såg "uppenbart fejkade ut", som VK skrev.

Till en början var det okänt vem som var kampanjens avsändare, men det framgick att det var rörde sig om reklamsamarbeten. Detta i och med bildtexterna, så som Johanna E Olssons bildtext "Guess who made it to Umeå? What a beautiful city, this is too good to be true" med flera hastags så som #ad. Först senare tillades "betalt samarbete med Best Western".

LÄS MER: "Så blev Arla viralt i spelvärlden efter Pewdiepies rödvita kossa"

Sara Hallsund, marknadschef på Best Western, förklarar för Resumé varför de valde det udda greppet.

– Vi är verksamma inom en ganska konkurrensutsatt bransch. Vi har en position där vi kanske inte har kommit fram hela vägen på marknaden. Vår ambition var att skapa buzz och vi ville därför göra en otraditionell kampanj. Vi ville ha fokus på våra olika hotell men hitta otraditionella vägar, och därifrån började vi att jobba fram idén med våra byråer, Nord DDB och Keybroker, säger hon.

Sara Hallsund berättar att Best Westerns grundhypotes har varit att skandinaver prioriterar att resa till andra kontinenter.

– Skandinaver vill resa till exotiska platser långt borta. Samtidigt ser vi att det finns otroligt mycket schyssta ställen i Skandinavien och många har inte varit norr om Sundsvall. Fas 1 av kampanjen gick ut på att vi skulle boosta en ort genom att använda influencers och testa om vi kunde sätta Umeå på kartan. Umeå är en fin stad men oupptäckt för många eftersom den ligger lite längre norrut. Dessutom har vi såklart flera bra hotell i staden, säger hon om valet av stad.

Nu några månader efter fas ett, hur togs kampanjen emot?
– Otroligt positivt. Nästan direkt började skriverierna och spekulationerna om Umeå och vem som låg bakom hypen. När vi sedan kopplade på fas två och tre som bestod av mer klassisk kommunikation så fortsatte den positiva feedbacken och engagemanget på framför allt sociala medier.

Best Western har enligt egna siffror ökat sin webbförsäljning med 30 procent under sommarmånaderna.

– Antalet hotellbokningar online har ökat med 30 procent under juni och juli månad jämfört med föregående år, vilket innebär att vi slog rekord för de månaderna, säger Sara Hallslund.

Vilka lärdomar har ni dragit?
– Att man då och då ska våga vara nytänkande. Det är många varumärken som bara kör på. Det finns mycket att vinna om man vågar tänka modigt. Samtidigt ska man vara medveten om att det är mer resurskrävande. Det gäller att ha timing och att få med de partners och byråer man jobbar med. Både mediebyrån och reklambyrån är väldigt viktiga att ha med i helhetstänket, säger Sara Hallsund och fortsätter:

– Det gäller att ha "örat mot rälsen" för att kunna optimera kampanjbudgeten och för att se hur man kan bygga vidare på kampanjen.

Hur ska ni bygga vidare kampanjen?
– Vi pratar om det och det kommer att komma något nytt längre fram, men kanske inte då på temat "fakecation".

Enligt Sara Hallsund har de varit väldigt noga med influencers reklammärkning.

Har alla anlitade influencers har reklammärkt sina inlägg?
– Vi har följt de regler som finns på den svenska och internationella marknaden.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@resume.se

Ämnen i artikeln:

InstagramNord DDBKeybroker

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.